Oraşul Wenzhozu, capitala provinciei Zhejing, este una dintre cele mai dezvoltate metropole ale Chinei, fiind cunoscut mai ales pentru sumedenia de producători de bunuri de larg consum, în majoritate IMM-uri. Dezvoltarea a atras după sine şi un boom imobiliar, preţurile locuinţelor crescând aici cu o medie de 20% în fiecare dintre ultimii trei ani. Asta până de curând, când “defecţiunile” capitalismului original chinez au început să iasă la suprafaţă. “Mulţi dintre clienţii mei încearcă să scape de proprietăţi şi nu doar în Wenzhou ci peste tot în China”, spune Zhao Xiuqin, sales manager la o agenţie imobiliară locală. “E panică, sunt ca animalele fugind din calea unui incendiu de pădure”, explică Zhao.
Explicaţia fenomenului este simplă şi ţine de o caracteristică specială a economiei chineze. Mulţi investitori, atraşi de creşterile importante ale preţurilor, s-au lansat în afaceri imobiliare. Cum sistemul bancar chinez este puternic regularizat şi greoi, singura soluţie pentru ca aceştia să-şi poată finanţa investiţiile au fost împrumuturile de la cămătari. Poate nu pentru finanţarea integrală, însă împrumuturile pe termen scurt erau extrem de răspândite. În momentul în care, la începutul acestui an, Banca centrală a hotărât să majoreze rata dobânzilor, pentru cei mai mulţi dezvoltatori asta a însemnat interzicerea accestului la orice credit legal.
De fapt, în marile metropole chineze, cămătăria este mai apropiată, prin dimensiune, de un sistem bancar în toată regula, doar că ilegal. “Doar 10% din IMM-uri îndeplinesc condiţiile necesare obţinerii unui împrumut bancar, restul trebuie să-şi rezolve problemele apelând la cămătari”, spune Cao Hua, reprezentant al unei bănci ilegale. Potrivit autorităţilor din Wenzhou, 80% din IMM-urile din regiune folosesc în mod curent împrumuturi de la cămătari pentru a-şi putea continua activitatea, deşi dobânzile pe care cămătarii le impum trec de 10% pe lună. Doar în luna iulie, băncile ilegale din Wenzhou au rulat 17,2 mld. dolari, cu 40% mai mult decât cu un an înainte şi reprezentând o treime din întreg PIB-ul anual al oraşului. Iar statistica este a Băncii Centrale a Chinei.
Situaţia antreprenorilor chinezi este şi mai complicată, aceştia trebuind să suporte, pe lângă presiunea cămătarilor şi cea legată de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi cu materiile prime. Deja, în ultimele luni, sute de oameni de afaceri au dispărut pur şi simplu. “M-am dus la muncă într-o dimineaţă şi am găsit porţile închise şi un grup de oameni care aşteptau să vină patronul să le dea salariile”, spune un lucrător la Wenzhou Jiangnan Leather Co. Huang He, preşedintele companiei, despre care se ştia că are împrumutri la băncile ilegale, n-a mai fost văzut de atunci, scrie China Daily. Wenzhou Shoes Material, Jinchao Electrical Appliances, Tietong Electrical Equipment sunt doar câteva alte companii care s-au închis peste noapte iar patronii au dispărut fără urmă. “Toţi aceşti afacerişti au fost implicaţi în împrumuturi ilegale şi nu au reuşit să le plătească din cauza dobânzilor tot mai mari. Cercul vicios a început deja să devoreze capitalul companiilor, cauzând mari dificultăţi chiar şi unor afaceri ce funcţionează de 10 sau 20 de ani”, spune Xu Liangxi, vicepreşedinte al Wenzou Marketing Management Association. Rata “defaulturilor” în rândul clienţilor cămătarilor – un subiect foarte delicat, având în vedere că niciun cămătar nu lucrează fără recuperatori – este atât de mare, încât unii cămătari au început să fie la rândul lor ameninţaţi să iasă din piaţă din cauza pierderilor.
Cămătarii chinezi, motorul boom-ului economic
19 septembrie 2011, 15:46
Ultima modificare în 19 septembrie 2011, 18:46
În condiţiile în care Banca Centrală a Chinei a limitat puternic accesul companiilor la credite prin majorarea ratei dobânzilor, majoritatea oamenilor de afaceri chinezi sunt nevoiţi să apeleze la cămătari pentru a-şi finanţa businessurile. În acelaşi timp, autorităţile au declanşat un război şi împotriva “băncilor ilegale”. Cum funcţionează în realitate cum functioneaza una dintre cele mai mari economii a lumii?
Etichete: china,
ilegal,
sistem de finantare
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook