Serghei Lavrov ar recunoaște ca Georgescu este omul Rusiei
Fostul purtător de cuvânt al Guvernului României în perioada mandatului lui Călin Popescu-Tăriceanu, Camelia Spătaru, a postat pe Facebook o reacție tranșantă la declarațiile recente ale lui Serghei Lavrov despre Călin Georgescu.
Acestea par să confirme, în opinia sa, că Călin Georgescu este omul Rusiei.
Camelia Spătaru: Dacă Georgescu nu era o miză pentru Rusia, Lavrov n-ar fi dat doi bani pe el
Declarațiile lui Serghei Lavrov, care, potrivit autoarei, confirmă indirect că fostul candidat Călin Georgescu ar fi fost susținut de Rusia pentru a candida la președinția României.
Se subliniază nivelul ridicat de interes al Moscovei pentru acest candidat și se sugerează că blocarea lui ar fi fost o lovitură pentru planurile geopolitice rusești în regiune.
Lavrov acuză ipocrizia Europei și susține că Georgescu ar fi fost eliminat politic din cauza poziției sale față de Putin și Rusia, a scris Camelia Spătaru pe Facebook.
„Hai că Lavrov a zis-o aproape pe față ca Georgescu e omul Rusiei.
Și ce păcat, pare că zice domnul ministru rus, că a fost blocat să candideze! Câte detalii știe Lavrov despre Curtea Constituțională, despre BEC, despre motivele pentru care o candidatură este sau nu validată în România… Te întrebi de unde atâta interes. Răspunsul e simplu: dacă Georgescu nu era o miză pentru Rusia, Lavrov n-ar fi dat doi bani pe el și nu și-ar fi încărcat mintea cu atâtea amănunte.
Asta arata că este omul lor. Mă rog, a fost. Moscova a sperat că-l poate impune la președinția României, probabil ca parte dintr-un scenariu mai larg de „rebalansare geopolitică” în Estul Europei. Poate acum vede și Trump mai clar lucrurile. Dacă Lavrov se agită atât pentru un candidat „oarecare”, înseamnă că Moscova chiar a încercat să pună mâna pe România.
Citat Lavrov, interviu ieri, Vesti.„S-a decis că în România, Călin Georgescu nu va candida la președinție, deși Curtea Constituțională a României l-a achitat de toate suspiciunile. Totuși, Comisia Electorală Centrală a spus: «Nu ne pasă de Curtea Constituțională; Președintele ne-a ordonat să nu-l lăsăm pe ‘acesta’ să participe pentru că nu condamnă pe Vladimir Putin și Rusia».”
Și acum, când planul a eșuat, Lavrov vorbeste despre „ipocrizia” Europei. Bine, exemplul face parte dintr-o retorică strategică, pe care se axează interviul, în care Lavrov invocă moștenirea Yalta-Potsdam.Așa că da, Lavrov a recunoscut indirect : Georgescu era omul lor. Și acum, România trebuie să fie atentă la următorii „candidați ai Moscovei ”.
Am găsit interviul după ce am văzut info la A3. Zaparea de seară.”
Serghei Lavrov, a făcut declarații controversate despre alegerile prezidențiale din România, afirmând că fostul candidat pro-rus Călin Georgescu ar fi fost „obstrucționat” de autoritățile române. Lavrov a susținut, fără dovezi, că Biroul Electoral Central (BEC) ar fi blocat candidatura lui Georgescu la ordinul președintelui României pentru că acesta nu a condamnat Rusia și pe Vladimir Putin.
Declarațiile lui Lavrov. Propaganda rusă e cu ochii pe România
Afirmațiile lui Lavrov, făcute într-un interviu pentru postul rus de televiziune Vesti, reflectă o nouă tentativă a Moscovei de a manipula opinia publică internațională și de a discredita procesul electoral din România.
„S-a decis ca Călin Georgescu să nu candideze la președinția României, deși Curtea Constituțională a țării l-a absolvit de orice suspiciune. Însă Comisia Electorală Centrală a spus: „Nu ne interesează Curtea Constituțională, avem ordin de la președinte să nu-l lăsăm pe „ăsta” să intre, pentru că nu-l „ceartă” pe Vladimir Putin și pe Rusia.
Prin urmare, „însușirea” genetică a Occidentului de a se simți constant hegemon continuă să submineze fundamentele sistemului Yalta-Postdam. Este un sistem foarte corect”, a declarat Lavrov pentru Vesti.
Aceste declarații sunt nefondate, având în vedere că BEC a respins candidatura lui Georgescu din motive strict legale, legate de incompatibilități constatate anterior de Curtea Constituțională și de existența unor dosare penale deschise pe numele său.
Pe lângă acuzele legate de alegerile din România, Lavrov a adus în discuție conceptul de Yalta 2, sugerând că excluderea lui Georgescu ar fi parte dintr-un plan occidental de subminare a sistemului Yalta-Potsdam. Moscova a susținut constant ideea unui nou acord global de reconfigurare a sferelor de influență, prin care să-și asigure un rol dominant în Europa de Est.
„Recunoscând că vom discuta cea de-a 80-a aniversare (de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial) am ales un citat din Franklin D. Roosevelt, pe atunci președintele SUA, care în martie 1945 a spus Congresului SUA după conferința de la Yalta: «Structura păcii mondiale nu poate fi munca unui singur om, unui singur partid, sau al unei singure națiuni. Nu poate fi doar o pace americană, o pace britanică, rusă, franceză sau chineză. Nu poate fi o pace a marilor națiuni sau a micilor națiuni. Trebuie să fie o pace care are drept fundament efortul cooperativ al întregii lumi»”, a mai transmis Lavrov.