Este o reacție importantă a cetățenilor într-o perioadă în care la negocierile legislației privind Politica Agricolă Comună pentru perioada următoare este nevoie de poziția consolidată a industriei agrare și alimentare, precum și de acceptarea socială a acestei poziții, a atras atenția Camera Agricolă din Ungaria (NAK), într-un comunicat remis joi către MTI.
Studiul intitulat ”Europenii, agricultura și PAC”, realizat în cele 27 de țări membre ale UE, prin implicarea a 27 de mii de respondenți, a fost încheiat în august-septembrie anul trecut de Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. Potrivit cercetării, 94% din respondenți au fost de părere că agricultura și mediul rural au un rol important, iar 56% au spus că au un rol foarte important din punctul de vedere al viitorului UE.
Camera Agricolă din Ungaria
În cazul Ungariei, 95% din intervievați au răspuns similar, iar 56% au susținut că agricultura și mediul rural au o importanță majoră. Referitor la responsabilitatea socială a agriculturilor, majoritatea răspunsurilor europene au indicat, în primul rând, importanța aprovizionării cu produse alimentare sigure, sănătoase și de bună calitate, iar în al doilea rând, necesitatea asigurării condițiilor bune pentru creșterea animalelor, iar în al treilea rând, lupta împotriva schimbărilor climatice și apărarea mediului înconjurător.
Și pentru intervievații ungari important este, în primul rând, asigurarea securității alimentare, în al doilea rând, calitatea și diversitatea produselor alimentare care asigură aprovizionarea populației, iar în al treilea rând, stimularea vieții, respectiv creșterea nivelului de trai în mediul rural, a precizat NAK. 73% din respondenți au auzit deja de subvențiile acordate de UE producătorilor agricoli. Potrivit studiului realizat în 2020, acest procent a fost mai mare cu 6% în comparație cu anul 2017, ceea ce înseamnă că tot mai mulți cetățeni ai UE află despre PAC.
Politica Agricolă Comună a respectat așteptările
Dintre intervievații ungari 72% au auzit de PAC, ceea ce reprezintă o creștere de 11% în comparație cu datele înregistrate cu trei ani în urmă. Potrivit comunicatului, s-a îmbunătățit semnificativ și aprecierea rolului îndeplinit de PAC. Majoritatea respondenților au spus că Politica Agricolă Comună a respectat așteptările.
În acest sens aprecierea cetățenilor ungari s-a îmbunătățit în general într-o măsură mai mare în comparație cu opiniile cetățenilor UE. 76% din intervievați au fost de acord că PAC nu reprezintă un beneficiu doar pentru agricultori, și doar 19% și-au exprimat dezacordul în acest sens. În cazul cetățenilor ungari, aceste procente au fost de 86%, respectiv 13%. Referitor la subvențiile acordate agricultorilor, 47% din cetățenii europeni au spus că acestea sunt suficiente, în timp ce în Ungaria 64% din subiecții sondajului au avut aceeași părere, în timp ce 39% au susținut că nivelul subvențiilor este foarte mic. Potrivit majorității respondenților (56%), subvențiile acordate producătorilor ar trebui să crească în viitor, cu trei ani în urmă doar 44% din intervievați au răspuns astfel. În Ungaria, 44% din subiecți au fost de acord cu creșterea subvențiilor, mai precizează Camera Agricolă din Ungaria.
Sursă foto: Dreamstime