"Vrem să asigurăm asistenţă şi suport pentru românii din Spania care vor să-şi deschidă o afacere acolo. Le vom pune la dispoziţie toate informaţiile de care au nevoie, inclusiv studii de piaţă", a precizat Niculcea.
La rândul său, ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Estanislao de Grandes Pascual, care a participat vineri la o conferinţă pe tema fondurilor europene organizată de CCIR, a salutat această idee, în contextul existenţei unei comunităţi importante de români în Spania.
"Doar în regiunea Castellon există 150.000 de români cu reşedinţă. Ei s-au integrat perfect în comunitate şi contribuie la dezvoltarea acesteia", a spus ambasadorul.
El a arătat că Spania este una dintre ţările europene cu un grad ridicat de absorbţie a fondurilor europene, respectiv 58%.
Spre comparaţie, gradul de absorbţie în România este de doar 22%, a spus şi Gabriel Onaca, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, prezent la acelaşi eveniment.
Comunitatea românilor din Spania număra, la începutul acestui an, 773.122 de persoane, în scădere cu 3,2% faţă de începutul anului 2012, după cum arată datele institutului spaniol de statistică. Românii reprezintă comunitatea cea mai numeroasă de străini din Spania, fiind urmaţi de marocani.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Guvernului român, schimburile comerciale bilaterale dintre România şi Spania s-au multiplicat de patru ori în ultimii şase ani, iar volumul investiţiilor de capital spaniol a crescut în 2011 de opt ori, raportat la nivelul din 2004.
La 31 decembrie 2012, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 2,410 miliarde de euro.
Printre cele mai mari companii spaniole prezente pe piaţa din România se numără grupul de retail Inditex, ce reuneşte brandurile Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka şi Stradivarius, compania energetică Iberdrola, constructorii FCC şi petroliştii de la Repsol.
Sursa: Agerpres