Camera salută concluzia raportului de Cooperare-Verificare al Comisiei Europene, care notează progresul făcut de România, și sugerează autorităților olandeze să aprobe cât mai repede intrarea României în zona Schengen. "Credem că este timpul ca Guvernul olandez să ia acum o decize favorabilă României în problema Schengen și să nu aștepte până la următorul raport al Comisiei, în iunie", a spus Peter de Ruiter, preşedintele Camerei.
Camera de Comerț Româno-Olandeză se opune de asemenea inițiativei Partidului Libertății, responsabil de site-ul anti-imigraţie, în care încurajează cetățenii olandezi să posteze plângeri împotriva comportamentului est-europenilor (polonezi, români și bulgari), care lucrează și trăiesc în Olanda. "Această inițiativă constituie un infrigement grav asupra valorilor fundamentale ale Uniunii Europene", a spus Peter de Ruiter, despre inițiativa partidului.
Membrii Camerei condamnă scrisoarea deschisă adresată est-europenilor de eurodeputatul Sebastian Bodu, împreună cu şeful delegaţiei poloneze din PPE, Jacek Saryusz-Wolski, de a boicota produsele olandeze și accentuează faptul că o poziție izolată precum cea a acestui partid nu reprezintă poziția oficială a țării.
Acum câteva zile, liderul Partidului Libertății, Geert Wilders, spunea că olandezii sunt gata să-şi dea acordul pentru expulzarea României şi Bulgariei din Uniunea Europeană. Wilders a mai comentat că est-europenii comit infracţiuni, beau mult, se comportă inadecvat în public, profită de sistemul de protecţie socială şi "fură" joburi.
"Olanda se izolează singură, în condițiile în care 75% din economia noastră depinde de export. Aici noi vedem efectele acestei politici, și putem să spunem că suntem în pericol de a pierde afaceri de peste 2 miliarde de euro", a spus Richard Reese, director executiv al Camerei.
El crede că Olanda a prosperat datorită comerțului internațional, specific unei economii deschide și că aceasta ar trebui să fie și pe viitor direcția de acțiune. "Dacă nu continuăm pe această direcție, prosperitatea noastră va pieri repede".
Olanda este un partener important pentru România, iar companiile olandeze sunt foarte bine reprezentate în sectorul financiar, agricolm, alimentar, transport, logistică și productie industrială. Camera de Comert Româno-Olandeză crede că odată cu accesul în Schenge, România ar putea dezvolta și alte sectoare cu ajutorul expertizei olandeze, cum ar fi transportul pe apă, energie, agricultură și logistică.