Conform proiectului, inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu”. Astfel, vor fi organizate evenimente educaţionale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contribuţiei fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea democratizarea României.
Legea merge către promulgare
Fiind adoptat de decizional de Camera Deputaţilor, proiectul va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Proiectul arată și că Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale locale, dar şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, pot aloca fonduri din bugetele proprii, pentru a organiza sau sprijini logistic şi/sau financiar, manifestările educaţionale, politice, diplomatice sau culturale, în limita alocărilor bugetare aprobate.
Legea a fost aprobată cu 203 voturi „pentru”
Legea a fost aprobată cu 203 voturi „pentru”, două „contra” şi 40 de abţineri. Totodată, iniţiatorii legii sunt deputaţii PNL Adrian Cozma şi Robert Sighiartău.
„Pentru o viaţă întreagă dedicată unităţii şi modernizării României, consolidării democraţiei şi plurarismului politic din ţara noastră, Iuliu Maniu merită respectul şi recunoştinţa noastră, a tuturor. Aşadar, propunem ca anul 2023 să fie denumiit <Anul Iuliu Maniu>, la 150 de ani de la naşterea fostului prim-ministru al României şi la 70 de ani de la moartea sa în odiasele temniţe comuniste”, este scris în expunerea de motive.
Dezbaterile au fost aprinse
Dezbaterile pe seama proiectului au fost aprinse, accentul fiind pus că legea ajunge foarte târziu la vot.
„Anul a început 1 ianuarie 2023. Lipsa de respect pentru Iuliu Maniu. Vreți să câștigați un capital politic ieftin (…) Schimbați proiectul de lege și spuneți jumătatea de an Iuliu Maniu”, le-a cerut Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, foștilor colegi din PNL.
Liderul AUR, George Simion, a precizat că și partidul său susține proiectul, deși e tardiv.
„Singura noastră critică e faptul că suntem în iunie și la fel cum alte proiecte au avut prioritate, s-au votat într-o săptămână sau o lună, puteam și pe acest proiect să adoptăm procedură de urgență și să nu votăm „Anul Iuliu Maniu” în iunie”, a spus Simion.
Amintim că Iuliu Maniu a fost un politician român, deputat de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947) și deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet.