Camera Deputaților a adoptat luni, 16 octombrie 2023, un nou proiect de lege care prevede implementarea de pârghii legale pentru stingerea obligaţiilor fiscale şi bugetare administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale.
Camera Deputaților a adoptat un proiect pentru stingerea obligaţiilor fiscale şi bugetare
Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care instituie instrumentele legale necesare pentru achitarea datoriilor fiscale și bugetare administrate de instituții ale administrației publice centrale. Lege face apel la avantajul statului în calitate de posesor de acțiuni, potrivit definiției sale în lege și în deciziile Curții Constituționale.
Acest avantaj se realizează prin acceptarea activelor funcționale care trebuie reintroduse în circuitul economic, cu respectarea principiilor unui creditor privat prudent.
Proiectul de lege supus dezbaterii vizează modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2019. Ea reglementează anumite măsuri pentru achitarea sau „stingerea” obligațiilor fiscale și bugetare.
Totodată, el vizează și aspecte legate de plățile referitoare la împrumuturile provenite din veniturile obținute din privatizare și împrumuturile contractate de statul român de la instituții de credit și ulterior acordate sub formă de subîmprumut operatorilor economici.
Se dorește, astfel, extinderea sferei de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare prin modificarea și completarea Legii 222/2019.
Conform proiectului de lege, activele funcționale energetice sau activele funcționale industriale, care au asupra lor sarcini sau garanții suplimentare, în afara celor stabilite de instituția administrației publice centrală care are creanța, pot fi luate în considerare în cadrul acestei ordonanțe de urgență doar cu acordul prealabil al creditorului, exprimat în scris.
Modificarea se adresează instituțiilor și operatorilor care produc energie electrică/termică
Un amendament a fost acceptat în cadrul raportului favorabil pentru proiectul de lege, care a fost adoptat de către deputați luni.
„Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează o modalitate specială de stingere a obligaţiilor fiscale şi bugetare, administrate de instituţii ale administraţiei publice centrale, ale operatorilor economici care deţin capacităţi de producere a energiei electrice sau electrice şi termice în cogenerare racordate la Sistemul electroenergetic naţional reprezentând active funcţionale energetice cu sau fără activele miniere ce asigură cărbunele necesar funcţionării acestora şi/sau capacităţi industriale reprezentând active funcţionale industriale”, se arată în textul amendamentului.
Modificarea introduce și o definiție pentru termenul de „active funcţionale industriale”.
Ele sunt definite drept „totalitatea resurselor economice care constau în active fixe, circulante, de trezorerie, know-how, inclusiv a drepturilor născute în legătură cu acestea, exploatabile în procese economice prezente şi viitoare”, aflăm din textul ordonanței, citat de news.ro.
La data de 28 decembrie 2020, Senatul a aprobat proiectul de lege, iar votul exprimat de Camera Deputaților a avut caracter decisiv, ceea ce înseamnă că legea urmează a fi promulgată.