„Se validează mandatul de deputat al domnului Gabriel Rădulescu, declarat supleant la alegerile din 11 decembrie 2016 în circumscripţia electorală 42 Bucureşti pe lista PMP, pe locul devenit vacant ca urmare a demisiei domnului Valeriu Steriu”, este precizat în hotărârea adoptată cu 275 de voturi „pentru”.
Camera Deputaţilor a luat act de demisia deputatului PSD Valeriu Steriu începând cu data de 30 august. Steriu a fost numit de Parlament, pe 24 iunie, în funcţia de membru în Comitetul de reglementare al ANRE.
Schimbare importantă la ANCOM
Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă care modifică şi completează OUG 22/2009 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii. Conducerea ANCOM se va alinia la modalitatea de funcţionare a celorlalte autorităţi administrative autonome, cu personalitate juridică, aflate sub control parlamentar şi finanţate integral din venituri proprii, respectiv ANRE şi ASF.
Proiectul a fost adoptat cu 182 de voturi pentru, 93 de voturi împotrivă și 2 abțineri.
Potrivit deputatului PNL, Gabriel Andronache, co-iniţiator al actului normativ, în raport cu legea în vigoare, această reglementare vine să elimine „o impunitate de natură penală” pentru conducătorul ANCOM.
„Este o lege în vigoare – OUG 22 – care spune că şeful acestei instituţii nu răspunde penal pentru abuz în serviciu. Şi am devenit co-iniţiator dintr-un singur motiv: acela că această reglementare, acest demers este unul bun, şeful acestei instituţii va răspunde penal pentru abuz în serviciu”, a explicat Andronache.
„Am crezut că, după ce Liviu Dragnea a intrat în puşcărie, nu vom mai avea şedinţe ale Camerei Deputaţilor în care se încalcă regulamentul, cutumele.
Gabi Andronache a semnat acest proiect de lege la îndemnul meu că am crezut că chiar ne dorim cu adevărat că găsim o soluţie la reglementarea pieţei ANCOM, extrem de sensibilă. Din păcate, nu se întâmplă aşa, se întâmplă exact un atac politic la ANCOM, ceea ce partenerii noştri europeni vor fi foarte interesaţi de această lovitură de palat. (…)
În momentul în care vom avea majoritate pe viitoarea legislatură, vom reduce numărul de membri din toate autorităţile de reglementare şi vom scoate afară toţi ideologii politici. (…)
Vom vota împotrivă şi, după ce o veţi trece şi de Senat, analizăm posiblitatea atacului la CCR”, a spus Florin Roman.