Conform proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, este vizată modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004, în sensul revizuirii cadrului normativ în materia adopţiei, fiind flexibilizată procedura de evaluare a adoptatorilor şi a etapei de monitorizare post-adopţie, precum şi debirocratizarea unor proceduri, printre care: eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia; flexibilizarea derulării procedurii de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.

Nouă procedură votată de Camera Deputaților

Astfel, rudele copilului vor fi căutate o singură dată şi doar până la gradul al treilea, fiind scurtate perioadele în care copiii rămân în sistemul de protecţie. De asemenea, copiii care au inclusiv peste 14 ani vor rămâne adoptabili până la majorat.

În proiect au fost introduse şi măsuri pentru părinţii adoptatori, fiind prelungită perioada de valabilitate a atestatului de adoptator de la 2 la 5 ani. De asemenea, concediul de acomodare şi indemnizaţiile pe care aceştia le primesc sunt aliniate cu cele ale părinţilor biologici.

În cazul în care adoptatorul sau familia adoptatoare aparţine minorităţilor naţionale, evaluarea şi pregătirea se pot face, la cerere, în limba minorităţii naţionale respective, mai prevede propunerea legislativă adoptată de către deputaţi.

Scandal imens în Camera Deputaților pe o lege sensibilă

Parlamentul a respins definitiv cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind instituirea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon / Dezbateri aprinse în plenul Camerei Deputaților

Camera Deputaților a respins marți, în calitate de for decizional, cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii privind declararea datei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Doar deputații UDMR au votat împotriva propunerii legislative inițiate de PSD, în vreme ce PNL și USR au anunțat, prin liderii de grup, că se abțin. Cererea de reexaminare a legii a fost respinsă cu 175 de voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” și 85 de abțineri.

Anterior votului final, deputaţii UDMR, susţinuţi şi de cei ai PNL şi USR, au solicitat amânarea dezbaterii proiectului, invocând faptul că raportul comisiei la acest proiect a fost adoptat neregulamentar, dar cererea a fost respinsă în plen prin vot. Deputaţii PSD şi PMP s-au exprimat în favoarea adoptării acestui proiect, în timp ce reprezentanţii UDMR s-au poziţionat împotrivă, fiind mai multe schimburi de replici pe această temă.