Vești noi pentru români. Potrivit ultimelor informații, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în cursul zilei de miercuri, cu 166 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 92 de abţineri, un proiect de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României.
Mai exact, ziua de 10 mai va deveni zi de sărbătoare națională lucrătoare. Totodată, potrivit proiectului de lege, Guvernul, președintele țării, dar și Parlamentul și administrațiile publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice cu ocazia acestei sărbători.
În ceea ce privește fondurile necesare pentru organizarea acestui tip de manifestări, proiectul de lege prevede că acestea vor putea fi asigurate di bugetele loacle, sau cele ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.
Ce prevede proiectul de lege
„Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenţei Naţionale a României, zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Parlamentul, preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile
administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1.
Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, se arată în proiectul de lege.
De menționat este faptul că, la data intrării în vigoare a acestei legi, Legea nr.103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională se abrogă, pentru evitarea paralelismului legislativ. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.
Amintim faptul că ziua de 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român, potrivit site-ului www.familiaregala.ro sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul.
Mai exact, la 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. Totodată, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de Carol I legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă.