Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 259 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, Acordul între Austria, Bulgaria, Ungaria, România şi Turcia privind proiectul Nabucco, ţări care ar urma să fie tranzitate de sistemul de conducte Nabucco.

Proiectul Nabucco reprezintă principala componentă a Coridorului Sudic de transport al hidrocarburilor către Europa şi a apărut din necesitatea diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale şi a eliminării riscului la adresa securităţii aprovizionării cu hidrocarburi de la un singur furnizor – Federaţia Rusă, se arată în expunerea de motive a acordului.

Prin acest proiect se realizează o diversificare energetică cu beneficii în favoarea ţărilor producătoare, de tranzit şi a celor consumatoare şi creşterea competiţiei în sectorul gazelor naturale. Gazoductul va avea o lungime totală de 3296 km, din care Turcia – 2000 km, Bulgaria – 400 km, România – 460 km, Ungaria – 390 km şi Austria – 46 km, cu o capacitate de transport finală maximă de 31 miliarde metri cubi anual.

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este forul decizional în privinţa acestui acord.

În luna iulie a anului trecut, premierul Emil Boc şi prim-miniştrii din Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat un acord prin care au convenit detaliile legate de tranzit şi taxe ale Nabucco, pentru a sublinia sprijinul politic de care beneficiază proiectul şi pentru a creşte încrederea părţilor interesate – investitori, furnizori, traderi – în proiect.

Proiectul, dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, vizează construirea unui gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmează să transporte gaze naturale de la producătorii din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu către consumatorii din Europa, tranzitând Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Acţionarii consorţiului sunt OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), Transgaz Mediaş, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania).

SURSA: Mediafax