Deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind ratificarea Scrisorii de intenţie cu FMI, semnată în iunie 2010, cu 103 voturi "pentru", 80 de voturi "împotrivă" şi 5 abţineri.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a arătat că supune la vot proiectul, deşi nu era programată o şedinţă de vot final, pentru a evita adoptarea acestuia tacit, în condiţiile în care termenul constituţional expira la 28 octombrie.
Astfel, deputaţii au decis ratificarea Scrisorii, după ce au votat de două ori. La primul vot nu au fost suficienţi deputaţi în sală pentru a se asigura cvorumul necesar, fiind prezenţi doar 150 de deputaţi în loc de 167, iar viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că va contesta votul.
Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL), a decis, în aceste condiţii, reluarea votului asupra ratificării Scrisorii suplimentare de intenţie cu FMI, după un apel nominal.
Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat cu proiectul de Lege privind ratificarea Scrisorii de intenţie semnată de autorităţile române la Bucureşti, la 16 iunie, actualizată prin scrisoarea suplimentară de intenţie, semnată la Bucureşti, la 29 iunie. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este cameră decizională.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum de la Fond tranşe în valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberării fiecărei tranşe) şi de 3,65 miliarde euro de CE. Următoarea tranşă ar putea fi acordată la mijlocul lunii decembrie şi are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro).