Plenul Camerei Deputaților a adoptat luni o nouă hotărâre cu privire la modificarea regulamentului ce privește invalidarea alegerii parlamentarilor. Astfel, potrivit hotărârii, Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui parlamentar în cazul în care constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales şi în cazul în care există o hotărâre judecătorească privind săvârşirea unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral
Noua hotărâre modifică Regulamentul Camerei Deputaţilor. „Comisia de validare a Camerei Deputaților propune invalidarea alegerii unui deputat în cazul în care, din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales şi/sau în cazul în care constată că există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru săvârşirea de către respectivul deputat a unei infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, prevede hotărârea.
George Simion, desprea hotărârea din Camera Deputaților
Liderul grupului AUR din Camera Deputaţilor, George Simion, a susţinut, în cadrul dezbaterilor, că această hotărâre a fost adoptată pentru validarea mandatului lui Francisc Tobă.
„Avem o problemă cu Regulamentul modificat al Camerei Deputaţilor, un regulament modificat pentru un singur om, pentru validarea lui Francisc Tobă. Comisia de regulament s-a întâlnit astăzi pentru a modifica Regulamentul Camerei, nu a avut 50 plus 1 din prezenţă, aşa că raportul comisiei nu este valabil şi nu credem că este normal să modifici Regulamentul Camerei pentru un singur om, pentru validarea unui singur om. Iniţiativa provine de la liderii PNL, PSD şi USR pentru validarea lui Francisc Tobă, care ar trebui să aibă loc mâine”, a declarat Simion.
Liderul grupului liberal, Gabriel Andronache, unul dintre iniţiatorii hotărârii, a afirmat că actul normativ este necesar pentru ca Regulamentul Camerei Deputaţilor să fie pus în acord cu Legea 208/2015.
„Regulamentul Camerei Deputaţilor încălca Constituţia prin prevederea anterioară. (…) Este absurd ca verificarea legalităţii să se facă de către birourile electorale competente, atunci când se depun candidaturi, şi ulterior, după ce această verificare a fost făcută şi au rămas definitive prin decizia fie a biroului electoral de circumscripţie, fie prin decizia Biroului Electoral Central, fie prin hotărâre judecătorească, în cazul în care acea decizie a BEC a fost contestată, după ce un domn sau o doamnă au fost declaraţi aleşi, o comisie a Parlamentului care reprezintă un organism de lucru, care nu poate lua o hotărâre, ci doar face o recomandare, să vină şi să analizeze din nou condiţiile de îndeplinire a exercitării dreptului de a fi ales. (…) Nu putem avea două proceduri identice în vigoare cu privire la analiza şi stabilirea definitivă a îndeplinirii condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales”, a explicat Andronache.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea