Un nou proiect de lege privind internările nevoluntare, adoptat în Camera Deputaților
Camera Deputaților a adoptat, cu caracter decizional, un proiect de lege care extinde posibilitatea efectuării de internări nevoluntare și în secțiile de psihiatrie ale unităților sanitare.
Această măsură, care modifică Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, permite internările în condiții adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiții specifice, nu numai în spitalele de psihiatrie.
Propunerea legislativă a fost aprobată înlocuind sintagma „numai în spitale de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specifice” cu „numai în secţii de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specifice”. Astfel, se instituie posibilitatea efectuării de internări nevoluntare și în secțiile de psihiatrie care corespund standardelor pentru îngrijiri de specialitate.
Proiectul a trecut de Senat pe 20 februarie 2024, ca prim for sesizat, și acum, cu votul decizional al Camerei Deputaților, legea merge la promulgare.
Proiectul legat de reprezentarea minorităţilor naţionale în CNSAS, adoptat de deputați
Pe de altă parte, Camera Deputaților a adoptat marţi, cu 189 de voturi „pentru” şi 54 „împotrivă”, un proiect legislativ care modifică articolul 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 în sensul asigurării reprezentării minorităţilor naţionale în Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Deputatul AUR Alin Coleşa a criticat, în plen, proiectul iniţiat de grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
„Proiectul are minusuri majore. În primul rând, se propune creşterea numărului de membri din CNSAS, de la 11 la 13, justificându-se faptul că şi minorităţile au dreptul la un membru. (…) Se face o discriminare pozitivă a minorităţii în detrimentul majorităţii. (…) Se face o cumpărare a votului grupului minorităţilor de către majoritatea parlamentară. (…) Sunt foarte multe motive pentru a vota contra acestei iniţiative legislative”, a susţinut Coleşa.
În replică, iniţiatorul proiectului, deputatul Ovidiu Ganţ, a respins afirmaţiile reprezentantului AUR, reproşându-i „neînţelegerea situaţiei” şi o „absolută rea-voinţă” la adresa grupului minorităţilor.
Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii (Pl-x 261/2024) urmează să fie supusă dezbaterii şi votului în plenul Senatului, în calitate de for decizional în acest caz.