Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare.

Se reduce cota TVA la pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice

Propunerea legislativă pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Potrivit proiectului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vot favorabil pentru introducerea contoarelor inteligente

De asemenea, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, act normativ care oferă consumatorilor posibilitatea de a instala contoare inteligente şi individuale. S-au înregistrat 261 de voturi în favoarea proiectului şi 11 abţineri.

Proiectul vizează transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor nou introduse de Directiva (UE) 2018/2002 referitoare la iniţiativa „Finanţare inteligentă pentru clădiri inteligente”, în contextul Directivei (UE) 2018/844 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor şi a Directivei 2012/27/UE privind eficienţa energetică, cu scopul principal de a facilita investiţiile în proiecte de creştere a performanţei energetice a clădirilor prin folosirea granturilor europene ca garanţie financiară.

Potrivit actului normativ, se introduce posibilitatea de a le oferi consumatorilor oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Clienţii vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

De asemenea, se instituie obligativitatea montării de contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Proiectul a fost votat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.