Aripa cea mai conservatoare a Partidului Republican din SUA a blocat, miercuri, 4 ianuarie, pentru a doua oară alegerea republicanului Kevin McCarthy în calitate de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor. Respectiv, Camera nu-şi poate începe activitatea atât timp cât nu este ales un preşedinte, a relatat agenţia de presă EFE.

Congresmenii consideră că McCarthy are o abordarea politică centristă, ceea ce ar putea să-l apropie de Joe Biden

Chiar dacă fostul preşedinte al SUA Donald Trump a îndemnat mai devreme proprii susţinători din rândul congresmenilor republicani să-l voteze totuşi pe Kevin McCarthy pentru a depăși criza politică, acesta din urmă nu a obţinut nici la a patra rundă de vot – după cele trei care au avut loc marţi (3 ianuarie) – majoritatea de 218 voturi.

După alegerile de la jumătatea mandatului, republicanii au reușit să obţină o majoritate fragilă în Camera Reprezentanţilor, însă un număr de 20 de congresmeni fideli fostului președinte Donald Trump au refuzat să-l voteze pe McCarthy. Demnitarii de la Washington au motivat că republicanul propus pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților nu este suficient de conservator, iar prin abordarea sa politică centristă s-ar apropia de democraţii progresişti ai preşedintelui Joe Biden.

Atât timp cât preşedintele Camerei nu este ales, activitatea acesteia este blocată, iar congresmenii nu pot depune jurământul. Acest lucru reprezintă o situaţie fără precedent în ultimul secol în SUA. Rundele de vot vor continua până când nu se va alege un președinte.

Alegerea președintelui al Camerei Reprezentanților necesită o majoritate de 218 voturi

Mare favorit pentru a o înlocui pe Nancy Pelosi, Kevin McCarthy, în vârstă de 50 de ani nu a reuşit să calmeze revolta unui grup de susținători al lui Donald Trump care nu-l consideră suficient de conservator, aceasta fiind o ilustrare a disensiunilor din cadrul partidului de opoziţie faţă de preşedintele democrat Joe Biden.

Așadar, reprezentanţii Camerei vor continua să voteze până când vor alege un preşedinte. Republicanii, care au obţinut majoritatea în camera inferioară la alegerile care au avut loc în noiembrie 2022, au promis că vor folosi noua contraputere prin deschiderea unei serii de investigaţii asupra preşedintelui american Joe Biden. Acestea vor viza, spre exemplu, gestionarea pandemiei de către liderul de la Casa Albă.

Însă înainte de a lansa astfel de ostilităţi, membrii Camerei trebuie cu orice preţ să fie de acord cu alegerea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, care reprezintă a treia funcţie ca importanţă în politica americană după cele de preşedinte şi vicepreşedinte şi care necesită o majoritate de 218 voturi.