Camera Reprezentanților din SUA a trecut în mod oficial sub controlul republicanilor. Noua legislatură s-a deschis marți, 3 ianuarie 2023, în Congresul american. Schimbarea oficială a fost programată pentru ora 12:00, la Washington.
Camera Reprezentanților din SUA a trecut în mod oficial sub controlul republicanilor
Noua legislatură s-a deschis marți în Congres. Înainte de a lupta cu președintele democrat Joe Biden, republicanii trebuie mai întâi să-și depășească disensiunile pentru alegerea președintelui în camera inferioară. Schimbarea oficială a fost programată pentru marți, 3 ianuarie, la ora 12:00, la Washington.
Noii membri ai Congresului american, aleși în timpul scrutinului de mijloc de mandat care a avut loc în noiembrie, trebuie să se întrunească pentru a depune jurământul pentru doi ani. Acesta va fi momentul în care republicanii vor prelua controlul Camerei Reprezentanților și, pentru prima dată de la învestirea sa, președintele Statelor Unite, Joe Biden, va trebui să se confrunte cu un Parlament divizat: Partidul său Democrat a păstrat controlul Senatului, dar opoziția republicană a câștigat o majoritate foarte slabă în camera inferioară.
„Americanii sunt pregătiți pentru un punct de cotitură după doi ani dezastroși sub conducerea Partidului Democrat unic”, opinează aleșii republicani, care au promis că vor deschide o serie de investigații cu privire la gestionarea pandemiei de către Joe Biden sau retragerea americanilor din Afganistan.
Partidul Republican trebuie să îl aleagă pe noul președinte al Camerei Reprezentanților
Dar, înainte de a lansa astfel de ostilități, ei trebuie să ajungă la un acord pentru a-l alege pe președintele Camerei Reprezentanților, ceea ce nu este deloc simplu deoarece diviziunile din cadrul partidului sunt puternice. Alegerea speakerului, a treia personalitate importantă din politica americană după președinte și vicepreședinte, va avea loc marți în hemiciclu, printr-un vot cu majoritate simplă.
La șapte ani de la prima sa încercare, Kevin McCarthy, care a condus gruparea republicană în camera inferioară a Congresului din 2014, speră să îşi ia revanșa, dar alesul din California este slăbit de performanța slabă a republicanilor la alegerile de jumătate de mandat, „valul gigantic” preconizat de conservatori nematerializându-se.
Partidul are doar 222 de locuri și el va avea nevoie de 218 de voturi pentru a fi ales. Cu toate acestea, un mic grup de aleși foarte apropiați de Donald Trump a indicat că acesta își va pune condițiile înainte de a-l susține. Grupul îl acuză că nu l-a apărat suficient pe fostul președinte. Trei dintre membrii grupului chiar au spus public că vor vota împotriva lui.
„Kevin nu crede în nimic, nu are ideologie”, a punctat Matt Gaetz, un ales turbulent din Florida.
Kevin McCarthy pare să dorească să le dea garanţii pentru a preveni o reeditare a poveştii: în 2015, el nu reușise să devină Președintele Camerei Reprezentanților în fața unei fronde a aripii drepte a partidului. Dar nici nu își permite să meargă prea departe și să se distanţeze de republicanii moderați. Deși marja sa de manevră este mică, nu are în prezent un concurent credibil. Doar numele liderului de grup Steve Scalise circula ca o altă posibilitate fără ca şansele acestuia să pară serioase.
Cu republicanii majoritari în Cameră, Joe Biden și democrații nu vor putea, prin urmare, să treacă noi proiecte majore. Dar cu un Senat în mâinile democraților, nici rivalii lor nu vor putea. Se vor înrădăcina republicanii într-o opoziție sistematică? Pentru acest lucru ar trebui să se unească în timp ce unii dintre aleșii lor – ca în timpul votului bugetului înainte de Crăciun – au votat cu democrații.
Prin urmare, alegerea speaker-ului va fi folosită și pentru a măsura capacitatea acestora de a provoca prejudicii președintelui. Confruntarea cu o cameră ostilă s-ar putea dovedi a fi un avantaj politic pentru Joe Biden, dacă își confirmă intenția de a candida din nou în 2024 – decizie pe care urmează să o anunțe la începutul anului. În caz de paralizie legislativă, cu siguranţă el va pune blocajul pe seama republicanilor slăbiți, sperând să întoarcă situația în avantajul său, relatează cotidianul francez Le Monde.