Camere de detenție în școli. Elevii vor fi „extrași” din clase. Ligia Deca: Era nevoie de măsuri

Ministrul Educației, Ligia Deca

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut câteva precizări în ceea ce privește așa-numitele camere de detenție. Oficialul a precizat că elevii nu pot fi dați afară din școală, iar această măsură poate fi o soluție.

Ligia Deca, detalii despre așa-numitele „camere de detenție” pentru elevi

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat luni seară cum funcționează așa-numitele „camere de detenție” din școli, spații unde elevii care deranjează orele de curs pot fi mutați temporar.

Această măsură are scopul de a asigura un mediu educațional optim pentru ceilalți elevi, permițându-le să se concentreze asupra materialului predat.

„Este un spațiu în care școlile îi pot separa pe cei care deranjează orele de curs de colegii lor tocmai pentru a asigura dreptul la educație al întregului colectiv. Poate fi biblioteca, poate fi o sală de clasă neutilizată în acel moment”, a explicat Ligia Deca la Digi24.

Ministrul a subliniat că elevul care deranjează poate fi mutat într-o sală specială, unde desfășoară activități educaționale stabilite de profesor sau lecturează, iar părinții săi sunt anunțați cu privire la incident.

„Când un copil deranjează ora și pe toți colegii lui, el poate fi extras de către școală într-o sală specială unde face activități educaționale decise de către cadrul didactic sau lecturează, sunt anunțați părinții și are timp să reflecteze asupra faptului că ceea ce a făcut”, spune ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a precizat că elevul „are timp să reflecteze asupra faptului că ceea ce a făcut, comportamentul său punctual în ziua respectivă sau la ora respectivă, a fost suficient de grav cât să genereze o astfel de măsură din partea școlii”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia rămâne la latitudinea fiecărei școli

Întrebată cine îl „extrage” pe elev din clasă, Ligia Deca a precizat că această decizie este lăsată la latitudinea fiecărei școli.

„Depinde, fiecare școală e diferită din punct de vedere al resursei umane. Poate fi consilierul, poate fi profesorul de serviciu, poate fi un alt cadru didactic”, a spus ministrul.

Ea a explicat că resursele variază de la o școală la alta, iar măsurile privind aceste camere de detenție trebuie adaptate în funcție de structura și capacitatea unității de învățământ.

Ministrul a mai precizat că, deși elevii care deranjează ora nu pot fi dați afară din școală, separarea temporară este o soluție necesară. Ligia Deca a explica că foarte mulți directori „ne-au spus că au nevoie de măsuri pentru cei care realmente deranjează ora fără să simtă că există o măsură pe care școala să o poată lua”.

În perioada în care elevul este mutat în spațiul respectiv, acesta este supravegheat în permanență și „nu se pune absență” în catalog, a mai menționat ministrul. Această măsură face parte dintr-o serie de sancțiuni mai largi care pot fi aplicate de școală, în funcție de comportamentul elevului.

Ligia Deca a subliniat că separarea temporară nu este singura soluție la îndemâna unităților de învățământ, fiind doar una dintre variantele disponibile pentru a gestiona situațiile problematice.