Producătorii de aparate de fotografiat lanseză modele din ce în ce mai performante în fiecare an, însă utilizatorii nu se mai uită la numărul megapixelilor, ci la funcţii precum rezistenţa la apă, şocuri sau îngheţ. Preţul aparatelor de fotografiat a scăzut odată cu creşterea numărului de megapixeli, astfel încât, în prezent, oricine îşi permite o cameră foto digitală compactă. Dacă până acum câţiva ani numărul megapixelilor şi zoom-ul optic erau principalele
Producătorii de aparate de fotografiat lanseză modele din ce în ce mai performante în fiecare an, însă utilizatorii nu se mai uită la numărul megapixelilor, ci la funcţii precum rezistenţa la apă, şocuri sau îngheţ.
Preţul aparatelor de fotografiat a scăzut odată cu creşterea numărului de megapixeli, astfel încât, în prezent, oricine îşi permite o cameră foto digitală compactă.
Dacă până acum câţiva ani numărul megapixelilor şi zoom-ul optic erau principalele criterii în alegerea unei camere foto digitale, în prezent, consumatorii vor aparate care asigură o rezistenţă la apă până la 10 m, rezistă unei căderi pe o suprafaţă dură de până la 2 m şi funcţionează la temperaturi scăzute de până la -10 °C.
Producătorii de aparate de fotografiat s-au conformat acestei tendinţe şi cei mai mulţi au în protofoliul lor cel puţin un astfel de model. Japonezii de la Olympus au cele mai multe astfel de modele. Alţi producători sunt Canon, Panasonic, Pentax şi Agfa.
Canon PowerShot D10
Aparatul este ideal pentru o gamă largă de activităţi în aer liber, de la alpinism la scufundări libere. PowerShot D10 are 12.1 megapixeli, poate fotografia sub apă până la adâncimea de 10 metri, rezistă unei căderi pe o suprafaţă dură de până la 1,22 m şi funcţionează la temperaturi scăzute de până la -10 °C. În plus, este protejat complet împotriva prafului. Aparatul are un ecran de 2,5 inch stabilizator de imagine şi zoom optic 3x. Două caracteristici pe care utilizatorii le vor găsi foarte utile sunt procesorul DIGIC 4 prevăzut cu tehnologia Face Detection, care identifică feţele sau subiecţii aflaţi în mişcare, şi Blink Detection care avertizează dacă persoana fotografiată a închis ochii. Preţ estimativ 1.300 lei.
Panasonic LUMIX DMC-FT2
Lumix DMC-FT2 este succesorul modelului Lumix DMC-FT1, prima cameră foto din lume echipată special pentru activităţi extreme în aer liber. Camera are capacitatea de a înregistra clipuri video în format AVCHD Lite, are o rezoluţie de 14,1 megapixeli şi este rezistentă la apă cu o adâncime de până la 10 m, la şocuri, temperaturi scăzute de până la -10 grade Celsius şi la praf. FT2 dispune de un ecran Intelligent LCD cu diagonala de 2,7 inch, iar zoom-ul optic de 4,6x poate fi extins până la 6x prin funcţia Intelligent Zoom, imaginea neavând de suferit la capitolul claritate, datorită compensării efectului de blurare prin tehnologia Intelligent Resolution. Camera foto a fost lansată săptămâna trecută şi nu au fost comunicate detalii legate de preţ sau disponibilitate.
Olympus µ TOUGH-8000
Modelul μ TOUGH-8000 este rezistent la şoc de la o înălţime de maxim 2 m, subacvatic până la o adâncime de 10 m, rezistent la temperaturi scăzute de până la -10° şi rezistent la strivire până la 100 kg. Camera are 12 MP, zoom optic de 3.6x şi un ecran de 2,7 inch. μ TOUGH-8000 oferă stabilizarea duală a imaginii pentru imaginii perfect clare chiar şi atunci când se foloseste zoom-ul la maxim sau când se fotografiază într-un mediu slab iluminat. Alte funcţii includ detectarea avansată a feţei pentru până la 16 chipuri perfect expuse şi focalizate, manometru pentru verificarea facilă a presiunii atmosferice sau a apei şi iluminator LED pentru fotografiile macro subacvatice. Preţ estimativ 1.400 lei.