Camerele video auto care te avertizează când părăseşti banda sau când eşti obosit la volan

Într-un Bucureşti din ce în ce mai aglomerat, unde regulile de circulaţie sunt încălcate tot mai des, camerele video auto au devenit un accesoriu obligatoriu.

Camerele video auto încep să fie achiziţionate de un număr tot mai mare de şoferi care au întâmpinat probleme în trafic sau de cei care plănuiesc călătorii în afara ţării.  Aceste dispozitive se dovedesc a fi utile mai ales în cazul unor situaţii în care este vorba de cuvântul tău împotriva altuia. O cameră video montată pe maşină  îi ajută pe poliţişti să vadă ce s-a întâmplat cu adevărat fără a mai asculta mărturia celor implicaţi. În plus, o astfel de cameră montată pe parbrizul maşinii îi descurajează pe şoferii violenţi. La drum lung, camera poate captura imagini din locurile prin care treci, iar filmuleţele le poţi salva ulterior pe calculator. Pe piaţă există sute de modele de camere video cu funcţii interesante. 

La achiziţionarea unei camere auto trebuie să ţii cont de anumite criterii. O cameră video auto bună trebuie să aibă un unghi de filmare de peste 130 de grade, să pornească înregistrarea singură odată ce este pornit motorul, să aibă posibilitatea de a scrie în ciclu astfel încât să ai salvate ultimele ore de filmare şi să filmeze bine noaptea. Camerele video auto mai scumpe includ şi funcţii speciale pe care le regăsim în echipările automobilelor de lux. Printre acestea se numără sistemul de avertizare în caz de coliziune frontală (Forward Collision Warning System, FCWS), sistemul de avertizare în caz de părăsire involuntară a benzii de rulare (Lane Departure Warning System, LDWS) și sistemul de avertizare împotriva oboselii (Fatigue Alert, FA). O funcţie utilă este cea de GPS. 

Acesta  înregistrează automat informațiile de călătorie și locația. Modulul GPS cuprinde alarme de viteză, astfel încât şoferii să respecte limita de viteză. De asemenea, unele modele includ avertismente privind camerele de supraveghere, care sunt actualizate pe întreaga durată de funcționare a dispozitivului. Se pot adăuga  locații noi ale camerelor de supraveghere, care nu au fost introduse încă în baza de date. Cele mai multe camere au şi un mod denumit Parking. 

Pentru ca această funcţie să fie activă, camera trebuie conectată direct la bateria automobilului. Camera filmează şi salvează doar dacă se mişcă ceva în imagine.

Pe piaţa locală se găsesc camere video auto de la peste 200 de producători, însă cele mai populare sunt cele ale taiwanezilor de la Mio Technology. Pe segmentul de camere video auto, Mio Technology a avut anul trecut o cotă de piață de 40%, în creștere cu 15% faţă de 2016. Alţi producători recunoscuţi pentru calitatea camerelor video auto din portofoliu sunt Goluk din China şi Vicovation din Taiwan. 

Interzise în anumite ţări

Dacă plănuiţi să faceţi o călătorie cu maşina în vestul Europei trebuie să ţineţi cont că în anumite ţări aceste camere sunt interzise. Utilizatorii de camere video auto în Austria riscă o amendă de 15.000 de euro. În restul ţărilor din Europa, camerele pot fi utilizate, dar în Germania, Belgia, Portugalia, Suedia şi Elveţia, acestea nu pot fi folosite ca probă, în cazul unui accident. În Franţa, legislaţia spune că aceste camere nu trebuie să obstrucţioneze vederea şoferului, iar în Norvegia ecranul camerei nu trebuie să distragă atenţia şoferului. De asemenea, înregistrările pot fi folosite doar în scopuri personale.

Goluk T3
Ecran: Nu
Rezoluţie filmare: Full HD 1080p
Unghi de filmare: 141 grade
Stocare: card MicroSD 128 GB
Altele: Mod Parcare, tehnologia Wide Dynamic Range
Preţ: 650 lei

Mio Mivue 751
Ecran: 2.7 inch
Rezoluţie filmare: Quad HD, 2.560 x 1.440 pixeli
Stocare: card MicroSD max .128GB
Unghi de filmare: 140 grade
Difuzor: Da
Microfon: Da
GPS: Da
Altele: Mod foto Night, Mod parcare, Alarma viteză, Senzor G
Preţ: 700 lei

Vico-Opia2
Ecran: 2 inch
Rezoluţie filmare: 2.560 x 1.440 @ 30fps HDR
Unghi de filmare: 160 grade
Stocare: card MicroSD 128 GB
Altele: Senzor G
Preţ: 999 lei

 

 

 

Acest articol a fost publicat în numărul 28 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16 – 22 iulie 2018