Și totul datoritătă criptomonedelor sau monedelor virtuale. Într-un studiu realizat de compania de tehnologie Cisco, căminele studențești se situează pe locul doi în topul celor mai mari mineri de criptomonede, cu 22%, în spatele sectorului energetic și al utilităților, cu 34%.
„Dificultatea (cu care se obțin criptomonedele) pentru o mulțime de monede digitale este foarte mare în prezent – ceea ce înseamnă că costul pentru energia electrică și internet este mai mare decât profitul pe care îl poate produce din exploatarea acestor monede. Dacă nu trebuie să plătești aceste costuri, atunci ești în un loc foarte bun pentru a face bani,” spune Austin McBride, cercetător Cisco.
Tocmai acesta este motivul pentru care mineritul în căminele studențești este atât de răspândit.
Însă nu toate aceste activități sunt realizate de studenți, unele computere fiind atacate de hackeri, pentru a instala pe computerele vulnerabile programe malware care folosesc dispozitivul pentru a obține monede virtuale.
Ce sunt criptomonedele?
Criptomonedele sunt de fapt bani digitali. Nu sunt monede sau bancnote propriu zise ci sunt un mijloc de plată, nebancar, care există doar pe calculatoare. Aceste monede nu se află însă pe un calculator central, nici pe vreun server ci sunt de regulă distribuite pe o reţea globală de calculatoare.Reţelele fără un server central se numesc reţele descentralizate. Criptomonedele sunt create utilizând criptografia, un proces de transformare a informaţiilor intr-un cod aproape imposibil de spart. Acest tip de monedă poate fi transmisă în toată lumea fără prea mari dificultăţi, aceasta fiind o monedă globală, fără graniţe.