În Franța, camioanele românești au picat victime ale protestelor. Agricultorii francezi au intensificat protestele împotriva guvernului, blocând șosele și golind mai multe camioane cu legume și carne de import. Aceștia au solicitat protecție împotriva importurilor ieftine, confruntându-se cu costurile în creștere și birocrația.
Protestele au ajuns aproape de Paris prin acțiuni care au încetinit traficul cu ajutorul tractoarelor. În timpul acestor evenimente, poliția a rămas pasivă în fața fermierilor care au descărcat și distrus marfa românească exportată în Franța, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.
Fermierii francezi au atacat camioanele românești
Fermierii francezi au atacat camioanele românești, deviindu-le de pe drumurile principale și blocându-le. Într-o demonstrație de furie, protestatarii au forțat deschiderea ușilor camioanelor. Ei au distrus rapid întreaga marfă, cu accent pe produsele alimentare.
Maria Badea și Nicolae Badea, un cuplu aflat în aceeași cabină de camion, au fost martorii direct ai confruntărilor de stradă din Franța. Ei și au împărtășit experiența lor.
„Momentan suntem în Italia. Venim spre România. Am reușit să trecem azi-noapte de Franța, a fost destul de liber. Autostrăzile sunt blocate pe Franța.
Noi am circulat numai pe naționale, numai pe drumuri foarte înguste, unde normal nu ai voie cu camionul dar ca să putem scăpa am reușit să ieșim din Franța azi-noapte. Acum suntem ok, suntem bine, suntem în Italia”, a spus Nicolae Badea.
Stare de șoc pentru românii din Franța
Soția sa, Maria Badea, a vorbit despre momentele de teamă și șoc pe care le-au trăit.
„Am rămas șocați. Nu știam ce ni se întâmplă. Știam de greve, dar nu știam că la nivelul acesta se va ajunge. Ne-a fost evident teamă. Am rămas șocați, pentru că nu știam ce se întâmplă. La un moment dat am întrebat ce se întâmplă cu marfa.
Au spus că va fi descărcată, că noi să ne băgăm la somn. Vă dați seama cum puteam să dormim când știam ce se întâmplă cu tone de marfă.(…) Apoi a venit un român și ne-a explicat că nu ni se va întâmpla nimic nouă dacă nu opunem rezistență, să-i lăsăm în pace să-și facă treaba acolo cu carnea”, a spus Maria Badea.
Femeia a menționat și prezența mașinilor jandarmeriei în zonă. Ea a spus că au venit doi jandarmi la ea. Acesta era la volan. Soțul ei a coborât și a încercat să filmeze cât a putut.
„Vă dați seama, cu teamă, că nu știam dacă ne lasă să filmăm”, a mai spus românca.
Camioanele nu pot efectua livrări din cauza protestelor
Patronul unei firme de transport, prinsă în mijlocul protestelor din Franța, a vorbit despre impactul protestelor fermierilor. El a explicat că are încă camioane în Franța care nu pot efectua livrări din cauza protestelor. Acestea se deplasează doar pe timp de noapte.
„Unele camioane sunt escortate de mașinile clienților, unde avem descărcări. Ieri am avut o mașină care, pentru a parcurge 200 km, i-a trebuit undeva la 30 de ore. În continuare, situația nu e liniștită.
Am înțeles că acum s-au intensificat în zona Parisului foarte mult protestele, dar în continuare granița cu Spania este închisă. Avem acolo în jur de 15 camioane care nu pot intra în Franța din Spania”, a declarat patronul firmei, Olteanu, subliniind că toate vehiculele sunt asigurate.
El a menționat că, până acum, nu s-a primit un răspuns clar din partea asigurătorilor. În opinia sa, aceste incidente nu sunt acoperite.
Poliția nu a intervenit deloc
Un român surprins în mijlocul protestelor din Franța a relatat că inițial nu înțelegea exact ce se întâmplă. El nu a priceput nici ce doresc protestatarii. Situația a fost percepută ca foarte periculoasă, iar poliția nu a intervenit deloc, limitându-se să asiste pasivă la evenimente.
„Nu știam în primă fază exact ce se întâmplă, ce vor de fapt, ce voiau de la noi, pentru că vă dați seama ei fiind foarte mulți, foarte gălăgioși, noi nu am înțeles ce vor de fapt, ceea ce o să se întâmple cu noi, ceea ce o să se întâmple cu camionul…cu marfa, că dați seama că a fost foarte, foarte periculos acolo și este foarte periculos în momentul de față în toată Franța”, a mai spus românul. Potrivit lui, „poliția nu a intervenit absolut deloc”.
„Ei doar erau acolo să privească, să vadă ce se întâmplă”, acuză Nicolae Badea.
Protestele continuă în a doua săptămână consecutiv
Protestele fermierilor francezi continuă în a doua săptămână. Aceștia au anunțat că vor persista atâta timp cât cererile lor nu vor fi îndeplinite. Unul dintre impacturile acestor proteste a fost blocarea unei importante autostrăzi care leagă Parisul de Lille, Benelux și Marea Britanie.
Este prima perturbare majoră a traficului cauzată de mișcarea de protest din Franța. Fermierii își exprimă nemulțumirea legată de prețurile și reglementările din sectorul agricol. Ei exercită presiune asupra Guvernului pentru a le satisface revendicările.