‘O să încep producţia numai în momentul în care se alocă bani pentru aşa ceva. Investiţia va fi dimensionată în funcţie de bugetul pe care îl vor aloca aceste instituţii (ministerele- n.r.) pentru procurarea unor astfel de produse. Ministerele trebuie să aibă buget în acest sens. În funcţie de asta vă pot da un răspuns referitor la investiţia directă. Dimensiunea investiţiei directe va fi direct proporţională cu nevoia lor care este, există, dar şi exprimată în funcţie de sumele alocate în buget pentru că nu poţi să stabileşti că astăzi investeşti o sumă pentru trei camioane sau zece camioane’, a spus Pârvulescu.
Producătorul de tehnică militară Renault Truck Defense şi MFA Mizil au încheiat, în luna aprilie, un memorandum referitor la producţia şi comercializarea exclusivă a camioanelor militare şi a vehiculelor blindate pe teritoriul României. Conform reprezentanţilor MFA, memorandumul prevede şi construcţia unei fabrici pe platforma MFA Mizil pentru producţia de vehicule militare.
Pârvulescu nu a putut preciza care va fi valoarea investiţiei şi nici când va fi realizat la Mizil primul vehicul militar, el precizând că totul depinde de solicitările din partea ministerelor vizate, respectiv Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. ‘Se va investi în funcţie de nevoile pe care le vor formula cei de la Ministerul Apărării şi de la Ministerul de Interne. (…) Ca să poţi să îţi clădeşti o strategie de afaceri, trebuie să ştii care sunt intenţiile pe piaţă, respectiv trebuie să ştii dacă în România este nevoie de astfel de produse. Şi este nevoie de astfel de produse’, a spus directorul adjunct al MFA Mizil.
Întrebat care este poziţia ministerelor vizate cu privire la intenţia de a construi vehicule militare la Mizil, el a spus că acestea ‘sunt deschise’. ‘E nevoie de finanţare ca peste tot în România, se doreşte finanţarea acestor programe. Momentan nu sunt bani la buget, dar se doreşte să venim împreună pentru a propune o soluţie de finanţare’, a precizat Pârvulescu.
De asemenea, el a explicat că potenţialii cumpărători ai acestor vehicule vor fi Ministerul Apărării Naţionale, dar şi structuri ale Ministerului de Interne, respectiv Poliţia de Frontieră, Serviciul de Acţiuni Speciale, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă. ‘Primul produs va ieşi în momentul în care vom avea un semnal clar de la aceste instituţii’, a mai declarat reprezentantul MFA Mizil.
Reprezentanţii MFA Mizil şi cei ai Renault Truck Defense au prezentat, marţi, potenţialilor cumpărători, vehiculele care ar putea fi produse în România pe platforma de la Mizil. MFA Mizil, companie specializată în producţia de tehnică militară, a fost fondată în 1951, iar în 2003 a fost privatizată. În 1991, MFA avea 1.800 de angajaţi, iar în acest moment mai are 70 de salariaţi, Pârvulescu spunând însă că numărul lor va creşte ‘proporţional cu investiţia’.
Sursa: Agerpres