Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus se desfășoară în ritm alert, cel puțin la nivelul programărilor pentru imunizare.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 a anunțat duminică faptul că în ultima săptămână s-au programat peste 840.000 de oameni pentru a primi vaccinul care să îi protejeze de îmbolnăvirea cu Covid-19.

Campania de vaccinare nu duce lipsă de doritori

În perioada 15 ianuarie 2021, orele 15:00 până duminică, 24 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 842.300 persoane din etapa a II-a de vaccinare.

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:
– individual direct în platformă – 329.984 de persoane
– prin intermediul medicilor – 152.774 de persoane
– telefonic, prin Call Center – 96.802 de persoane
– prin intermediul angajatorului – 262.740 de persoane din domenii esențiale, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 – CNCAVC.

Din totalul celor 842.300 de persoane programate pentru imunizarea împotriva noului coronavirus, 346.474 sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani, 306.536 sunt oameni care activează în domenii esențiale, iar 189.290 reprezintă persoane cu boli cronice.

UE cere socoteală Pfizer

În ciuda temerilor cu privire la scepticismul românilor în fața vaccinului și la discursul antivaccinist care poate fi auzit cu precădere în rețelele sociale, autoritățile din România nu trebuie să se teamă că nu vor avea suficienți doritori pentru a se imuniza.

Din contră, în prezent principala lor problemă este numărul dozelor de vaccin, care este inferior cererii, mai ales după ce producătorul Pfizer și-a redus livările către Uniunea Europeană, deci implicit și către România.

Un oficial din ministerul Sănătății a recunoscut recent că abia la sfârșitul lunii martie este așteptat ca Pfizer să își reia livrările de vaccin în ritmul stabilit deja.

Iar reprezentanții Comisiei Europene au anunțat deja că vor cere socoteală Pfizer pentru întârzierile în livrarea vaccinului.

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, cealaltă jumătate urmând să fie alocată gradual până la finalul lui martie, iar livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan.