Rusia a depăşit deja pragul de 1 milion de persoane vaccinate împotriva maladiei COVID-19, a anunţat marţi directorul institutului din Moscova care a produs vaccinul Sputnik V.
Zilnic, circa 100.000 de doze de vaccin Sputnik V sunt administrate în Rusia, a declarat Alexander Gintsburg, directorul Institutului de Cercetare Gamaleia pentru Epidemiologie şi Microbiologie din Moscova, pentru agenţia de presă Ria Novosti.
Recent, Vladimir Putin a cerut autorităţilor din domeniul sanitar să accelereze vaccinările.
Rusia ar putea atinge un procent de vaccinare de 70% în luna noiembrie
Institutul Gamaleia a dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 din lume care a primit o aprobare oficială. Rusia a început campania de vaccinare în primele zile ale lunii decembrie.
Specialiştii ruşi estimează că, până în noiembrie 2021, 70% din populaţia rusă, de 146 de milioane de locuitori, ar trebui să fie vaccinată.
Rusia intenţionează să producă o jumătate de miliard de doze de vaccin în acest an, în special pentru export. Două doze de vaccin Sputnik V sunt necesare pentru a asigura imunitatea, care, potrivit specialiştilor, se instalează în primele 42 de zile după vaccinare, scrie Agerpres.
Numărul infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2 a scăzut recent în Rusia şi a ajuns marţi la 24.200 de cazuri. Peste 3,2 milioane de cetăţeni ruşi au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul pandemiei, iar autorităţile locale au raportat 59.500 de decese asociate maladiei COVID-19.
Cooperare cu Germania pentru producţia comună de vaccinuri
În altă ordine de idei, Kremlinul a anunţat, marţi, că preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit cu Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, despre eventualitatea unei „producţii comune de vaccinuri” împotriva COVID-19. Anunţul vine în condiţiile în care Moscova doreşte să-şi intensifice capacităţile în acest domeniu.
În timpul unei conversaţii telefonice, Putin şi Merkel au abordat „problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus” şi „accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producţie comună de vaccinuri”, au transmis reprezentanţii preşedinţiei ruse.
„A fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătăţii şi alte structuri specializate ale celor două ţări”, se mai precizează în comunicatul Kremlinului.