Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 17.846 de persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
Până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 76.400 de persoane, se arată într-un comunicat de presă.
264 reacţii adverse comune şi minore, de la debutul campaniei de vaccinare
La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 62 reacţii comune şi minore, dintre care 27 de tip local şi 35 generale.
Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare s-au înregistrat 264 reacţii comune şi minore, dintre care: 119 locale cu durere la locul injectării, 145 generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie), iar alte cinci sunt în curs de investigare.
Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20,00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17,00 – 20,00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.
Etapa a doua, după jumătatea lunii ianuarie
Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a început luni în mai multe spitale, din întreaga țară. Sunt 376 de centre de vaccinare în toată țara, dar numai în jur de 50 au funcționat în săptămâna care a trecut.
Campania de vaccinare, care în primă fază se adresează cadrelor medicale, a demarat oficial în România în data de 27 decembrie 2020.
Din această săptămână, „activitatea în centrele de vaccinare va funcționa neîntrerupt, 7 zile din 7, după un program de la 8 dimineața la 8 seara. Și după 8 seara se continuă și se poate face vaccinarea pentru personalul propriu care fie este în serviciu de gardă, fie în turele de noapte, tocmai pentru a se facilita accesul la vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Intenționez ca după jumătatea lunii ianuarie să începem vaccinarea pentru etapa a 2-a, în mod deosebit cu cele mai vulnerabile persoane, persoane la risc să dezvolte infecții severe și de asemenea cu risc să răspândească rapid infecția, cum este cazul celor internați în centrele medico-sociale și centrele rezidențiale”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.