Surse apropiate ale președintelui francez Emmanuel Macron au spus declarat că toate statele membre Uniunii Europene vor lansa campania de vaccinare în aceeași zi. În plus, în cadrul unei conferințe în fața presei, șeful deputaților din grupul republican, Damien Abad, a rezumat ceea ce a spus președintele francez și a explicat că toate ţările europene îşi vor lansa campania de vaccinare în aceeaşi zi la sfârşitul anului.
Întrebat de AFP, preşedintele grupului socialiştilor Valérie Rabault a confirmat că şeful statului a anunţat o campanie de vaccinare care va începe în aceeaşi zi „în toate ţările europene”.
La insistenţa Germaniei, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat marţi că s-ar exprima în sfârşit pe 21 decembrie – cu o săptămână mai devreme – cu privire la vaccinul Pfizer/ BioNTech, deschizând calea unui posibil debut al vaccinărilor înainte de finalul anului.
Campania de vaccinare în SUA
Campania de vaccinare anti-COVID a început, luni, în Statele Unite, iar o asistentă din New York este prima persoană care a primit vaccinul Pfizer-BioNTech. Sandra Lindsay, soră medicală la ATI în Centrul Medical Evreiesc Long Island, a devenit primul cetățean american care a primit acest vaccin.
Statele Unite au peste 16 milioane de cetățeni care s-au îmbolnăvit de COVID, iar aproape 300.000 dintre aceștia au murit, fiind țara cu cel mai grav bilanț în pandemie.
Campanie de vaccinare Marea Britanie
În urmă cu o săptămână, Marea Britanie anunța că este prima țară europeană care a demarat un program național de vaccinare împotriva coronavirusului. În cadrul campaniei vor fi vaccinate, mai întâi, persoanele trecute de 80 de ani.
Trebuie menționat că vaccinul anti-COVID-19 nu este obligatoriu.
Organizația Mondială a Sănătății s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării anti-Covid. „Nu cred că impunerea vaccinării, mai ales în cazul acestui vaccin, este calea corectă”, a arătat experta OMS, Kate O’Brien, la Geneva.
Campanie de vaccinare Canada
Canada a început luni campania de vaccinare împotriva COVID 19. Este a treia ţară occidentală, după Marea Britanie şi Statele Unite.
Prima persoană vaccinată a fost o îngrijitoare de la un cămin de bătrâni din Toronto. Cadrele medicale, persoanele în vârstă și cele vulnernabile au prioritate la vaccinare în Canada. Autorităţile spun că aproape 250.000 de doze vor ajunge în țară, până la sfârşitul anului.