Campania #provocareapresedintelui își propune să deschidă un dialog real între candidații la Președinție și societatea românească. Pentru aceasta, ne-am adresat reprezentanților unor domenii-cheie, dar și unor antreprenori cu rezultate remarcabile. Precum Sebastian Dobrincu, care a fost primul român introdus în topul Forbes „30 under 30” și recunoscut drept cel mai tânăr milionar „self-made” din Silicon Valley. A devenit cunoscut publicului din România după ce a fost cel mai tânăr jurat de la „Imperiul Leilor”.
Deși multe dintre afacerile sale au fost lansate în Statele Unite, Sebastian nu este rupt de realitatea românească. Din contră, cunoaște foarte bine provocările cu care se confruntă românii. Tocmai de aceea, tânărul a adresat prin intermediul #provocareapresedintelui mai multe întrebări viitorilor candidați, pe care le-a argumentat solid.
Astfel, prima sa întrebare abordează o problemă de care ne lovim cu toții. „Ce veți face, ca președinte, pentru ca în mandatul dvs. să nu mai vedem cozi la ANAF și dosare cu șină, ci o birocrație digitală, eficientă și demnă de secolul 21?” Argumentul antreprenorului este că, „deși avem peste 12 milioane de utilizatori de internet zilnic, interacțiunea digitală cu statul aproape că nu există. Iar aplicațiile digitale pe care s-au risipit zeci de milioane de euro sunt jalnice”, a subliniat acesta.
România, o țară în care merită să îți construiești viitorul?
Pe lista întrebărilor adresate de tânărul antreprenor prin #provocareapresedintelui, figurează mai multe „subiecte dificile”, precum:
– Ce reforme concrete veți propune pentru a stimula startup-urile tech autohtone?
– Cum veți debirocratiza efectiv economia și cum veți încuraja accesul la capital privat? (Ca de exemplu, prin facilitarea investițiilor fondurilor de pensii sau ale diasporei în fonduri de venture capital.)
– Cum veți asigura predictibilitatea fiscală – adică stabilitate și reguli clare pe termen lung – astfel încât antreprenorii să nu-și mai facă planuri cu frica de faptul că mâine se schimbă codul fiscal prin ordonanță de urgență?
– Ce soluții reale aveți pentru a opri hemoragia de talente?
– Cum veți convinge un tânăr abil să rămână în țară (sau să se întoarcă din străinătate) fără să-i insultați inteligența cu platitudini?
„În esență, cum veți face din România o țară în care merită să îți construiești viitorul?”, a subliniat Dobrincu.
„Ca antreprenor și investitor, știu cât de vital este un mediu economic predictibil și prietenos pentru inovație. În România însă, mediul de afaceri este sufocat de birocrație și speriat de schimbări fiscale peste noapte. Noul Cod Fiscal a fost modificat de 554 de ori în doar 7 ani (2015-2022) – o instabilitate cronică ce alungă investitorii. Guvernele anunță ba facilități, ba le elimină brusc (recent s-a limitat scutirea de impozit pentru IT-iști, s-au schimbat plafoanele la microîntreprinderi etc.), făcând planificarea pe termen lung aproape imposibilă. Piața de venture capital locală este firavă. Investițiile VC pe cap de locuitor sunt de cinci ori mai mici decât media UE. Iar ca pondere în PIB de zece ori mai mici. Startup-urile românești cu adevărat promițătoare ajung adesea să se relocheze în afara țării ca să acceseze finanțare și stabilitate. «Creierele» din tech urmează adesea capitalul, nu invers”, a argumentat antreprenorul.
Școala pregătește copiii pentru 1950
Problemele abordate de antreprenor prin campania #provocareapresedintelui au vizat și sistemul de învățământ autohton, pe care îl consideră rămas în urmă.
„Sistemul educațional românesc produce generații de tineri nepregătiți pentru economia modernă. Lucru confirmat si de ultimele rezultate ale testelor PISA, unde elevii români au ieșit pe penultimul loc în UE. Aproape jumătate dintre ei sunt considerați analfabeți funcționali. Cu toate astea, România investește cel mai puțin în educație dintre aproape toate statele UE. Profesorii sunt demotivați și plătiți prost, iar programa școlară e stufoasă și învechită. Școala românească pregătește copiii pentru 1950, nu 2050. Părere pe care o susțin bazat pe propria interacțiune cu curriculumul românesc”, a subliniat Dobrincu.
Din această perspectivă, tânărul a adresat prin #provocareapresedintelui alte trei întrebări candidaților la președinție.
– Cum veți moderniza programa și metodele de predare, astfel încât școala românească să nu mai fie o fabrică de tocit, ci un mediu care dezvoltă abilități pentru secolul 21?
– Ce veți face cu profesorii: cum îi motivăm și formăm ca să poată ei înșiși să predea altfel, nu după metode de acum 50 de ani?
– Concret, cum ne asigurăm că viitoarele generații vor ști să discearnă informațiile, să fie creative și să se adapteze într-o economie dominată de AI – în loc să memoreze definiții și să reproducă pe bandă ce au auzit la clasă?
Fără manipulare, dar și fără cenzură
Nu în ultimul rând, Sebastian Dobrincu a adresat un subiect de actualitate imediată, cel al fake-news-ului și manipulării online. „Trăim vremurile în care alegerile se pot câștiga sau pierde pe Internet. Platformele sociale sunt pline de știri false, teorii ale conspirației și propagandă, amplificate de boți și de algoritmi opaci. Inteligența artificială complică lucrurile și mai mult. Astăzi oricine poate genera deepfake-uri sau mesaje audio imposibil de deosebit de cele reale, pentru a discredita un adversar politic sau a răspândi panică”, a explicat tânărul.
În acest context, întrebările adresate prin campania #provocareapresedintelui sunt:
– Care este strategia dvs. pentru a proteja democrația României în era fake news, a manipulării prin rețele sociale și AI?
– Cum veți asigura că alegerile viitoare vor fi libere de ingerințe online maligne?
„Și cum veți face toate astea fără cenzură, garantând că dreptul la liberă exprimare rămâne neștirbit chiar și atunci când luptăm contra propagandei?”, a punctat Dobrincu.
#provocareapresedintelui pentru 11 candidați
Campania #provocareapresedintelui urmărește să adreseze candidaților la președinția României întrebări relevante din mai multe domenii de activitate, care să reflecte perspectivele și provocările specifice.
Întrebările pot fi adresate prin intermediul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Sau direct pe website-urile sau platformele de socializare ale companiilor sau personalităților, folosind hashtag-ul #provocareapresedintelui.
Cei care doresc să acceseze campania #provocareapresedintelui pentru a transmite o întrebare pentru candidații la președinție pot intra în contact cu redacțiile celor două publicații prin intermediul adresei de email provocareapresedintelui@evzgroup.ro.
Prin această campanie, Evenimentul Zilei și Capital își propun să lanseze o provocare celor 11 candidați la funcția de președinte al României, în dorința de a regăsi în discursurile acestora răspunsuri concrete la întrebări și probleme reale ale actorilor economici și societății românești.