Campania #provocareapresedintelui își propune să deschidă un dialog real între candidații la Președinție și societatea românească. Pentru aceasta, ne-am adresat reprezentanților unor domenii-cheie. Dumitru Chisăliță, fondator și președinte al Asociației Energia Inteligentă, una dintre cele mai active organizații din domeniul energiei, s-a alăturat campaniei noastre.

O primă întrebare adresată de el, prin intermediul #provocareapresedintelui este: „Care e cea mai bună opțiune pentru România în domeniul energetic – o piață liberă sau o piață reglementată? Și de ce?”

Președintele asociației și-a argumentat succint alegerea acestui subiect pe care îl consideră drept esențial. „De aici pleacă totul. În funcție de modul în care ne raportăm la această întrebare, contează modul în care dezvoltăm energia și economia. Și tot ceea ce înseamnă aspectele sociale din viața noastră, până la sărăcia energetică extremă”, a explicat Chisăliță.

Sărăcia energetică, o problemă critică în România

O a doua întrebare formulată de președintele asociației prin #provocareapresedintelui este legată de al doilea subiect menționat: sărăcia energetică.

„În România, conform datelor oficiale, aproape 11.700 de oameni nu beneficiază de energie electrică. Nu au fost niciodată racordați la o rețea de energie electrică. Cum ar caracteriza această situație în care mii de oameni își desfășoară viața la lumina lumânării? Iar 40% dintre ei sunt sub 18 ani și sunt nevoiți să învețe la lumânare. În ce țară știu că se mai întâmplă așa ceva? Și care ar fi soluția pentru rezolvarea acestei sărăcii energetice extreme?”, a detaliat Dumitru Chisăliță, pentru campania #provocareapresedintelui.

Asociația a derulat în parteneriat cu Ministerul Energiei un proiect de inventariere a locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică. Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România (RENGEER) a contorizat 5.494 de gospodării. Acestea sunt locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani.

Conform proiectului, 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru. Ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme. Pe de altă parte, accesul la aceste case este dificil în mai mult de jumătate (53%) din cazuri. Iar pentru 10% nu există drumuri de acces.

Conform RENGEER, primele 10 județe cu cele mai multe case locuite permanent fără energie electrică sunt:

Covasna – 353 de locuințe.

Satu Mare – 347.

Suceava – 291 de locuințe.

Bistrița Năsăud – 283.

Bacău – 227.

Sălaj – 209.

Harghita – 181.

Buzău – 153.

Mureș – 146.

Vrancea – 134.

#provocareapresedintelui pentru 11 candidați

Campania #provocareapresedintelui urmărește să adreseze candidaților la președinția României întrebări relevante din mai multe domenii de activitate, care să reflecte perspectivele și provocările specifice.

Întrebările pot fi adresate prin intermediul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Sau direct pe website-urile sau platformele de socializare ale companiilor sau personalităților, folosind hashtag-ul #provocareapresedintelui.

Cei care doresc să acceseze campania #provocareapresedintelui pentru a transmite o întrebare pentru candidații la președinție pot intra în contact cu redacțiile celor două publicații prin intermediul adresei de email provocareapresedintelui@evzgroup.ro.

Prin această campanie, Evenimentul Zilei și Capital își propun să lanseze o provocare celor 11 candidați la funcția de președinte al României, în dorința de a regăsi în discursurile acestora răspunsuri concrete la întrebări și probleme reale ale actorilor economici și societății românești.