Campania #provocareapresedintelui își propune să deschidă un dialog real între candidații la Președinție și societatea românească. Scopul inițiativei este de a adresa candidaților întrebări relevante. Iar pentru aceasta ne-am adresat reprezentanților unor domenii-cheie pentru societatea românească, cu o vastă experiență în domeniu.
Gheorghe Botiș, președintele Asociației Tradițional Progresiste Tisa, s-a alăturat și el campaniei #provocareapresedintelui. Înființată în 2016, în Sighetu Marmației, asociația are ca scop principal promovarea valorilor vechilor tradiții românești. Prin urmare, majoritatea întrebărilor adresate abordează acest subiect, adesea neglijat la nivel înalt.
Astfel, o primă întrebare este: „Ce măsuri intenționați să luați pentru a promova și susține meșteșugurile tradiționale românești?”. În opinia lui Gheorghe Botiș, conservarea meșteșugurilor tradiționale reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural național. „Susținerea acestor practici ajută nu doar la menținerea identității culturale, ci și la dezvoltarea economică a comunităților locale prin turism și proiecte de artizanat”, a subliniat președintele asociației.
Cum poate fi sprijinită promovarea tradițiilor
Lista întrebărilor adresate de Gheorghe Botiș prin intermediul #provocareapresedintelui include și alte abordări concrete, precum:
– Cum puteți sprijini inițiativele locale care vizează organizarea festivalurilor și evenimentelor de promovare a tradițiilor populare?
– Ce strategii considerați că sunt necesare pentru integrarea educației despre tradițiile culturale în curriculumul școlar?
– Cum intenționați să colaborați cu organizațiile neguvernamentale pentru a promova proiecte de conservare a patrimoniului cultural?
– Ce credeți că ar trebui să facem pentru a adapta tradițiile culturale la realitățile contemporane fără a le compromite autenticitatea?
Președintele asociației și-a argumentat fiecare întrebare în parte. Astfel, festivalurile locale sprijină revitalizarea comunităților și promovarea tradițiilor către un public mai larg. La rândul său, educația despre tradiții este esențială pentru formarea unei generații conștiente de valorile culturale ale țării. Nu în ultimul rând, „adaptarea tradițiilor la contextul modern este un subiect delicat, dar necesar. Trebuie găsit un echilibru între păstrarea autentică a tradițiilor și integrarea lor în societatea contemporană. Astfel încât să rămână relevante și apreciate de noile generații”, a subliniat interlocutorul nostru. De altfel, această preocupare se regăsește și în denumirea asociației, intitulată „tradițional progresistă”. În opinia lui Gheorghe Botiș, tradiția se poate păstra și transmite cel mai bine prin mijloacele progresului.
Deși tradițiile sunt o preocupare importantă pentru președintele asociației, din lista sa nu lipsesc nici întrebările ancorate în actualitatea imediată. Precum cele legate de educație: „Pregătește sistemul de învățământ din România tinerii pentru prezent sau pentru viitor?”. Sau „Cum poate fi redresat sistemul de învățământ în România, având în vedere că există mulți doctori în științe care nu au competențele necesare?”.
#provocareapresedintelui pentru 11 candidați
Campania #provocareapresedintelui urmărește să adreseze candidaților la președinția României întrebări relevante din mai multe domenii de activitate, care să reflecte perspectivele și provocările specifice.
Întrebările pot fi adresate prin intermediul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Sau direct pe website-urile sau platformele de socializare ale companiilor sau personalităților, folosind hashtag-ul #provocareapresedintelui.
Cei care doresc să acceseze campania #provocareapresedintelui pentru a transmite o întrebare pentru candidații la președinție pot intra în contact cu redacțiile celor două publicații prin intermediul adresei de email provocareapresedintelui@evzgroup.ro.
Prin această campanie, Evenimentul Zilei și Capital își propun să lanseze o provocare celor 11 candidați la funcția de președinte al României, în dorința de a regăsi în discursurile acestora răspunsuri concrete la întrebări și probleme reale ale actorilor economici și societății românești.