Proiectul #provocareapresedintelui are ca scop deschiderea unui dialog real între candidații la alegerile prezidențiale și reprezentanții societății românești. Personalități din domenii cheie, cu o vastă experiență și implicare în economia și dezvoltarea țării, au adresat întrebări importante, care să aducă în atenția lumii politice cele mai mari îngrijorări, preocupări, provocări sau perspective din fiecare sector.
Strategie pentru țară
Marian Alecu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, a pus bazele reţelei McDonald’s în România începând cu anii ’90 și în prezent este acționar al grupului CityGrill. Omul de afaceri s-a alăturat campaniei #provocareapresedintelui și a evidențiat aspecte importante care țin de mediul de business.
Prima întrebare adresată prezidențiabililor este: „Aveți o strategie pentru această țară?”. În opinia lui Marian Alecu, instabilitatea și incertitudinea de la nivelul României sunt cele mai mari provocări ale mediului de business. „Având în vedere că ne vom afla la începutul unui nou ciclu electoral prezidențial, cât și foarte probabil la nivel guvernamental, mă interesează dacă candidații intenționează să facă sau au o strategie pentru această țară, măcar pe termen scurt sau mediu, dacă nu pe termen lung”, a adăugat acesta.
Marian Alecu a venit cu o argumentare a întrebării adresate. „Vom continua să mergem pe același drum haotic guvernat de grija zilei de astăzi, fără să ne gândim nicio clipă la viitor? Avem un context internațional deosebit de dificil și tulbure. Avem foarte multe probleme interne generate de situația economică. Deficitul este doar un indicator, nu este o cauză în sine. Perioada din urmă a dovedit că suntem închiși într-un glob de sticlă și credem că nimic nu ne poate atinge din ceea ce se întâmplă în lume. Acest lucru este o greșeală flagrantă. Deficitul dovedește și că nu gestionăm prea bine problema economiei”, a precizat antreprenorul.
Taxarea forței de muncă
Lista întrebărilor adresate de Marian Alecu continuă, fiind evidențiată o altă preocupare majoră a mediului antreprenorial: „Vi se pare normal sau vă simțiți confortabili cu faptul că taxarea forței de muncă din România este cea mai mare din UE?”.
Potrivit spuselor antreprenorului, taxele mari influențează direct nivelul de trai al românilor. Marian Alecu a precizat că, în final, acest lucru împinge România spre o economie luată cu asalt de evaziunea fiscală. „Taxarea forței de muncă din România este cea mai mare din UE. Nu una dintre cele mai mari, ci exact cea mai mare. Acest lucru se răsfrânge direct asupra nivelului de trai. Prezentăm PIB, venituri pe cap de locuitor, regiuni ale țării unde lucrurile cică merg bine, dar toate acestea sunt la nivelul brut. La nivelul salariaților și mai ales a salariului minim, povara este foarte grea, atât pentru angajat, cât și angajator în egală măsură.
În mod cinstit, această taxare provoacă și împinge spre o economie gri, dacă nu direct spre o economie neagră și evaziune. Sunt surprins, și am manifestat de foarte multe ori acest lucru, de faptul că problema nu este pusă pe tapet, pe masa de discuții. Din când în când, mai auzi de o scutire de taxe. Nu face altceva decât să creeze inegalitate și inechitate, care creează mai multă nemulțumire. Nu de scutiri este nevoie. Avem nevoie de o implementare clară a acestui factor care apasă pe economia reală”, a argumentat Marian Alecu.
Instabilitatea și incertitudinea
Omul de afaceri a afirmat că instabilitatea și incertitudinea sunt provocări general valabile pentru toate domeniile. Principalele provocări țin de faptul că taxele sunt mari, iar legile sunt ambigue și fac referire la prezent, fără a fi luat în calcul viitorul.
„Pentru un business, nu doar prezentul contează. Toți oamenii, dacă își fac planuri investiționale, trebuie să se gândească foarte bine la ziua de mâine sau la planurile pe termen lung. Astfel, incertitudinea este cea mai neplăcută stare în care un business se poate desfășura. În opinia mea, politicul nu se apleacă asupra economicului. Mediul politic se apleacă asupra economiei doar de fațadă. Au loc consultări care niciodată nu duc la rezolvare. După părerea mea, sunt doar acțiuni pe care le bifează de pe o listă. Vor să arate că s-au interesat și s-au consultat, dar ajung să meargă pe linia lor. Trăiesc între oameni de afaceri. Pot să spun că starea principală a mediului de business este îngrijorarea față de ce se întâmplă în mediul extern. Nu simțim că politicul se apleacă cu seriozitate și cu dorința de a se implica pozitiv în economie”, a precizat antreprenorul.
Campania #provocareapresedintelui adresată celor 11 candidați
Campania #provocareapresedintelui urmărește să adreseze candidaților la președinția României întrebări relevante. Acestea provin de la personalități din mai multe domenii de activitate. Întrebările reflectă perspectivele și provocările specifice.
Întrebările pot fi adresate prin intermediul publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Sau direct pe website-urile sau platformele de socializare ale companiilor sau personalităților, folosind hashtag-ul #provocareapresedintelui.
Cei care doresc să acceseze campania #provocareapresedintelui pentru a transmite o întrebare pentru candidații la președinție pot intra în contact cu redacțiile celor două publicații prin intermediul adresei de email provocareapresedintelui@evzgroup.ro.