Campanie amplă de informare privind obligativitatea facturii electronice

Ministerul de Finanțe va iniția o campanie amplă de informare cu privire la obligativitatea facturii electronice, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut vineri de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în urma ședinței Executivului.

Măsura, hotărâtă de Executiv în urmă cu ceva timp, are drept scop combaterea evaziunii fiscale, creșterea colectării veniturilor bugetare și digitalizarea serviciilor oferite de stat persoanelor juridice și fizice din România.

Într-o declarație susținută la Palatul Victoria, Mihai Constantin a subliniat importanța acestei decizii și a menționat că procesul se află în fazele finale de verificare din punct de vedere al securității cibernetice.

Mihai Constantin a declarat că face un apel la presă să îi ajute să popularizeze conceptul de implementare a facturii electronice, care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Ministerul Finanțelor dă start de mâine campaniei

El a menționat că Ministerul de Finanțe, responsabil pentru implementarea acestei măsuri prin ANAF, va demara începând de mâine o campanie susținută de informare. Acest demers va începe cu o conferință de presă programată la Ministerul de Finanțe, la care va participa ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și o echipă de experți care vor da detalii despre noul sistem de facturare electronică.

„Fac un apel la presă să ne ajute să popularizăm acest concept care va intra în vigoare la 1 ianuarie. Ministerul de Finanţe, cel care desfăşoară prin ANAF implementarea acestei facturi electronice, va începe chiar de mâine o campanie extrem de susţinută de informare, printr-o conferinţă de presă găzduită la Ministerul Finanţelor, începând cu ora 11,00, condusă de ministrul de Finanţe Marcel Boloş, dar care va fi însoţit de o gardă de experţi care va explica publicului larg ce implică acest nou sistem de facturare electronică”, a mai afirmat Mihai Constantin.

Sistemul naţional RO e-Factura devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024, pentru operatorii economici care efectuează livrări de bunuri şi prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România. Sistemul se va implementa în două etape, din 1 ianuarie, respectiv 1 iulie 2024.

Standardizarea sistemului de facturare electronică are beneficii semnificative în ceea ce priveşte reducerea fraudei TVA la nivel naţional şi are drept principal scop reducerea pierderilor asociate cu evaziunea fiscală.

Ministrul Finanțelor a prezentat recent și un ghid postat pe site-ul ministerului, menit să răspundă tuturor întrebărilor adresate în ultima perioadă cu privire la factura electronică. Poate fi accesat AICI.