Lansat la începutul verii, hashtagul #’Salariul nu mai este suficient’ a câştigat destul de repede numeroşi aderenţi. Peste 17,5 milioane de tweet-uri au fost postate, reflectând frustrarea saudiţilor ce se confruntă cu o putere de cumpărare erodată de inflaţie şi cu salarii mai mici decât ale vecinilor din Golf.

Autorii campaniei cer regelui saudit Abdallah să legifereze ‘prin decret creşterea salariilor tuturor funcţionarilor’ din ţară, primul exportator mondial de ţiţei, ceea ce reprezintă active de aproximativ 700 miliarde de dolari.

Salariul de bază al unui funcţionar saudit din sectorul public variază între 3.945 de riali (1.051 de dolari) şi 24.750 de riali (6.599 de dolari), la care se adaugă diverse prime, potrivit unui raport al unor companii de asigurări.

În sectorul privat, salariul mediu este de 6.400 de riali (1.700 de dolari), faţă de 15.299 de riali (4.000 dolari) în cele mai multe monarhii petroliere din Golf, potrivit unui recent studiu realizat de Banca Mondială, în cooperare cu Ministerul saudit al Economiei.

‘Inflaţia şi creşterea continuă a preţurilor au afectat serios puterea de cumpărare a cetăţenilor’, explică expertul Abdallah al-Almi. Şomajul, ce se ridică oficial la 12,5%, afectează în special tinerii, care alcătuiesc aproximativ 60% din cele 20 de milioane de saudiţi, într-o ţară de aproape 30 milioane de locuitori.

Piaţa locurilor de muncă este încă dominată de către străinii care vin în principal din Asia de Sud-Est şi nu ezită să accepte salarii mici.

Guvernul a angajat o politică de ‘saudizare’ a locurilor de muncă, în speranţa de a stopa şomajul în rândul populaţiei autohtone, care a devenit o consumatoare excesivă. ‘Aproape 80% dintre saudiţi trăiesc în prezent din credite bancare’, avertizează în acest sens consultantul economic Zeid al-Roumani. Criza de locuinţe şi creşterea preţurilor la case ‘cântăreşte greu în salarii’, mai spune el.

În Kuweit, ţară vecină, tinerii militanţi au lansat la rândul lor două campanii pe Twitter cerând autorităţilor acestui emirat bogat în petrol să accelereze construcţia de locuinţe pentru cele 107.000 de familii care aşteaptă un adăpost, unele de 15 ani. Această ţară are o populaţie autohtonă de 1,2 milioane de persoane şi dispune de active estimate la peste 400 miliarde de dolari. Guvernul a construit locuinţe şi le atribuie kuweitienilor contra unui preţ rambursabil în 30 de ani, fără a ţine cont de componenta socială.

Sursa: Agerpres