Incompetență, legi proaste, birocrație, corupție. Împreună, toate acestea explică situația în care se află astăzi România: țara se luptă cu succes pentru ultimul loc în UE. Educația este la pământ, sistemul sanitar suferă de boli grave, iar infrastructura bate pasul pe loc. Suntem codași la absorbția fondurilor europene, prețurile cresc, iar legislația fiscală se schimbă de la o zi la alta, lucru care îi bagă în fibrilații nu doar pe reprezentanții mediului de business, ci și pe românii de rând. Bomboana pe colivă o reprezință birocrația criminală. Sursa acesteia o reprezintă legile proaste, iar efectul ei este unul singur: corupția generalizată. Asta știm cu toții, o vedem și o simțim pe piele noastră zi de de zi. În paginile revistei nu veți găsi doar o înșiruire de probleme teoretice, toate subiectele vor avea o abordare cât se poate de aplicată, cu multe exemple clare. De asemenea, vă vom arăta care este practica din alte state. Cu alte cuvinte, de ce unii pot, iar noi nu!

Gândire proastă, progres lent

Cel mai recent raport Doing Business al Băncii Mondiale vine cu câteva vești bune pentru România. Chiar dacă nu prea putem vorbi de reforme, înregistrăm o ușoară evoluție. Am ajuns astfel în primele 50 de state ale lumii în ceea ce privește ușurința de a face afaceri. Poate suna bine, dar adevărul este că, și la acest indicator, suntem mult sub media Uniunii Europene. Astfel, dacă la timpul necesar înființării unei firme și la ușurința cu care se împrumută companiile avem punctaje relativ bune, la alte capitole suntem la nivelul statelor bananiere. Astfel, obținerea autorizațiilor de construcție și racordarea la utilități reprezintă, atât pentru managerii companiilor, cât și pentru cetățeni, adevărate probe de curaj și răbdare. Pentru ce este nevoie de birocrația sufocantă, de zeci de acte și avize fără vreo însemnătate? De multe ori pentru că așa scrie în lege, de la fel de multe ori pentru că funcționarii prea zeloși interpretează legea cum vor ei. Dovada că lucrurile stau așa o găsim tot în studiul Băncii Mondiale. Astfel, vedem că autorizațiile se obțin în anumite orașe mult mai repede decât în alte orașe cu la fel de mulți locuitori. Oricum, pe parcursul campaniei veți vedea tot felul de aberații, care sfidează logica și bunul simț. Veți auzi de autorități care nu se ocupă de absolut nimic, al căror singur scop este să plătească niște salarii frumoase angajaților. Angajați care, normal, nu au nimic de făcut în afară de a-și încasa banii la sfârșit de lună.  

 

Lege și tocmeală

Vom lua la puricat legislația, atât fondul ei, cât și forma, și analizăm cine are de câștigat și de pierdut de pe urma unor măsuri controversate. Iar aici legislația fiscală este prima care se va afla sub lupă: de la split TVA la Formularul 600, de la taxarea muncii la taxarea capitalului. O altă lege proastă – Legea Achizițiilor Publice -, este cauza multor blocaje. De exemplu, infrastructura României arată în halul în care arată și din cauza acestei legi. Bineînțeles, un rol important îl are aici incompetența și hoția. În paginile revistei Capital veți vedea și care au fost cele mai mari tunuri care s-au dat, dar și care urmează să se dea, din bani publici. Iar aici nu vom scăpa din vedere nici administrația, nici sănătatea, nici industria de apărare și nici justiția. Iar, dacă tot am ajuns la justiție, vom vedea de ce procesele durează în România zeci de ani și cum afectează acest aspect economia, în special, și întreaga societate, în ansamblu. Iar, dacă tot mergem după sistem, o să ne uităm atent și la ANAF. Astfel, o să vedem de ce instituția refuză să se modernizeze, chiar dacă are acces la finanțare.

În loc de concluzie

Nu veți vedea doar o dare de seamă, o listă de probleme, o înșiruire de situații absurde. La fiecare exemplu pe care îl găsim, cu ajutorul experților sau chiar al funcționarilor publici care lucrează în instituțiile despre care scriem, vom veni cu soluții. Pe această cale vă invităm și pe dumnevoastră, cititorii revistei Capital, să ne semnalați situații, cazuri, soluții. Așteptăm sa ne scrieți la adresa de email: site@capital.ro. Sperăm astfel că vom reuși să schimbăm, împreună cu ajutorul dumneavoastră, măcar un pic, situația proastă în care se găsește țara. Sperăm că vom pune umărul la deblocarea României!

 

Acest articol a fost publicat în numărul 7 al revistei Capital, diponibil la chioşcuri în săptămâna 19-25 februarie 2018