Amenințarea iminentă a supervulcanului din Europa. Sute de mii de oameni sunt în pericol
Amenințarea iminentă a supervulcanului din Europa. Campi Flegrei este o zonă vulcanică activă, situată în vecinătatea orașului Napoli din Italia. Spre deosebire de Vezuviu, aflat în apropiere, Campi Flegrei nu este caracterizat de un singur vulcan. De fapt, este un sistem vulcanic, cu mai multe centre situate într-o zonă numită „caldera”.
Oamenii de știință cred că orice erupție viitoare în această regiune va avea ca rezultat fluxuri piroclastice dăunătoare, imprevizibile, punând în pericol viața a până la 500.000 de locuitori din zonă. Campi Flegrei este înconjurat de suburbii și zone dens populate din apropierea orașului Pozzuoli. În ultimii 40 de ani, a fost relativ liniștit, dar, în septembrie 2023, lucrurile au început să se schimbe, scrie ScienceFocus.
Peste 1.100 de cutremure începând din septembrie 2023
Primele mișcări seismice au apărut la Campi Flegrei în septembrie 2023. De atunci, au fost înregistrate peste 1.100 de cutremure, unele având 4,2 pe Richter.
Acest lucru a dus la o modificare a înălțimii suprafeței terenului. Este un proces cunoscut sub numele de „bradiseism”. Zona a mai fost afectată de acest fenomen între 1968 și 1972, apoi din nou, din 1982 până în 1984.
Acest proces provoacă seismele resimțite de locuitori
Bradiseismul poate provoca o ridicare sau o coborâre a suprafeței terestre, pe măsură ce pungile de magmă – aflate la o adâncime de între trei și patru kilometri – se umplu sau se golesc, într-un ciclu continuu. Acest proces este cel care provoacă seismele resimțite de locuitorii de aici.
Cu toate acestea, localnicii nu sunt îngrijorați, considerând că, de fapt, este „respirația vulcanului” care stă adormit sub ei. Chiar și așa, vulcanologii au studiat caldera pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla în viitor și a preveni eventualele dezastre.
Complexul Campi Flegrei este format din 24 de cratere, domuri de lavă, izvoare termale și caldere
Complexul Campi Flegrei este format din 24 de cratere, domuri de lavă, izvoare termale și caldeire, care reprezintă depresiuni vulcanice uriașe și se întinde de la vulcanul Vezuviu, la marginea de vest a Napoli, până în Golful Pozzuoli din apropiere. Fumarolele, cum ar fi Pisciarelli Fumarole, sunt orificii de ventilație de pe suprafața Pământului care emit abur și gaze vulcanice fierbinți precum dioxidul de sulf și dioxidul de carbon.
Pot apărea sub formă de găuri sau fisuri în apropierea vulcanilor activi sau în zonele în care magma s-a ridicat în scoarța terestră fără a erupe.
Templul lui Serapis
Templul lui Serapis din Pozzuoli (care nu era un templu, ci o clădire) este considerat monumentul emblematic al zonei Campi Flegrei.
A devenit un simbol al bradiseismului vulcanic din regiune. Datorită ridicării sau coborârii solului de dedesubt, acesta este ba complet uscat, ba semi scufundat în apă.
Semnele schimbărilor analizate cu drone
Întreaga zonă Campi Felgrei a fost supusă monitorizării continue în ultimii ani de zile de către organizații precum Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie (IGNV). Prin diferite tipuri de analize seismice, acestea pot oferi proiecții ale activității viitoare și posibilelor pericole pentru locuitori.
Pentru a înțelege mai bine activitatea vulcanică din regiunea Campi Flegrei, vulcanologii de la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie folosesc drone. Sunt echipate cu dispozitive de monitorizare termică pentru a studia temperaturile de suprafață din jurul fumarolelor.
Aceste operațiuni se desfășoară doar pe timp de noapte. Acest lucru împiedică radiația solară să modifice măsurătoarea temperaturii de suprafață a scoarței terestre.
Monte Nuovo este un vulcan activ cu con de cenuşă
Monte Nuovo sau „Muntele Nou” este un vulcan activ cu con de cenuşă. Este situat între golful Napoli și centrul orașului Pozzuoli. S-a format în 1538 și a fost una dintre primele erupții vulcanice văzută și înregistrată de mulți oameni. În timpul formării sale, vulcanul a distrus vechiul sat Tripergole, inclusiv băi termale și vile romane grandioase.
Oamenii de știință cred că orice erupție viitoare în această regiune va avea ca rezultat fluxuri piroclastice dăunătoare și imprevizibile, punând în pericol viața a până la 500.000 de locuitori din zonă.