Campionii naţionali din energie, bănuiţi de monopol

Consiliul Concurenţei consideră că reorganizarea companiilor de stat din domeniul energiei reprezintă o operaţiune care intră sub incidenţa legii concurenţei, motiv pentru care instituţia solicită să i se ceară avizul înainte de punerea în aplicare a acestui proces. “Înfiinţarea unor «campioni naţionali» în domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobândirea unor poziţii dominante pe anumite pieţe corelat cu oportunitatea de a creşte preţurile

Consiliul Concurenţei consideră că reorganizarea companiilor de stat din domeniul energiei reprezintă o operaţiune care intră sub incidenţa legii concurenţei, motiv pentru care instituţia solicită să i se ceară avizul înainte de punerea în aplicare a acestui proces.

“Înfiinţarea unor «campioni naţionali» în domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobândirea unor poziţii dominante pe anumite pieţe corelat cu oportunitatea de a creşte preţurile şi cu facilitarea accesului la informaţii sensibile despre concurenţi. De aceea, este esenţial ca operaţiunile să nu fie puse în aplicare înainte de emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurenţei”, a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Prevederile care ar putea intra sub incidenţa legii concurenţei au fost semnalate în punctul de vedere al Consiliului Concurenţei referitor la proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea producătorilor de energie electrică şi termică din subordinea Ministerului Economiei.

Potrivit legislaţiei concurenţiale, fuziuniel între firme sunt autorizate dacă acestea contribuie la creşterea eficienţei economice, creşterea competitivităţii la export, iar de avantajele rezultate beneficiază într-o măsură rezonabilă şi consumatorii, în special prin preţuri reale mai reduse.

“Ideea că se vor putea disciplina ex-post niste structuri cu putere considerabilă de piaţă este periculoasă, aceasta putere fiind greu de contracarat prin reglementări” a mai spus Chiriţoiu.

Politicienii vor două sau chiar o singură companie de stat

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, intenţionează să cumuleze principalele companii de producţie  a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui în două companii de stat, care vor fi numite Electra şi Energetica.

Cele două companii vor avea ca obiect principal de activitate producerea şi furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, exploatarea minelor şi carierelor de lignit, Electra urmând să se ocupe şi de producerea de combustibil nuclear.

Electra va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Slatina, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Energetica va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, care se dizolvă, din cadrul Termoelectrica, şi va avea în structură sucursala Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş, Târgu Jiu, Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Pe de altă parte, politicieni din cadrul PSD şi PNL au declarat că ei susţin formarea unui singur “campion naţional” în domeniul energetic.