Campus electronic pentru instruire si autotestare

Cele mai multe institutii de invatamant au incercat sa creeze pe paginile web de pe Internet o multime de facilitati, menite sa ofere cat mai multe informatii despre programele universitare si cursuri, corpul profesoral, dotare, legislatie, cat si posibilitatea stabilirii unor contacte pe mail pentru obtinerea unor raspunsuri la anumite probleme sau nelamuriri. Profitand de experienta acumulata in domeniul specific de pregatire, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice "David Ogilvy" din cadr

Cele mai multe institutii de invatamant au incercat sa creeze pe paginile web de pe Internet o multime de facilitati, menite sa ofere cat mai multe informatii despre programele universitare si cursuri, corpul profesoral, dotare, legislatie, cat si posibilitatea stabilirii unor contacte pe mail pentru obtinerea unor raspunsuri la anumite probleme sau nelamuriri.
Profitand de experienta acumulata in domeniul specific de pregatire, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice „David Ogilvy” din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative a introdus un serviciu electronic foarte apreciat de studenti. Acesta cuprinde, in afara informatiilor generale adresate zonei publice, serviciul Forum informativ, unde se pot formula intrebari generale, referitoare la problemele administrative. Tot in zona publica, prin intermediul serviciilor electronice, studentii beneficiaza de nenumarate facilitati:
· agenda electronica, care permite consultarea activitatilor planificate de facultate (cursuri de sinteza, examene, alte activitati universitare si extrauniversitare);
· web-mail, un serviciu de e-mail complex in care studentii facultatii isi pot crea adresa de e-mail;
· Forum-studentesc, un serviciu folosit exclusiv de catre studenti pentru a dialoga intre ei (acest Forum, pe orizontala, face posibil schimbul de idei, informatii, opinii intre studenti);
· chat-general, destinat exclusiv studentilor;
· utilitati, unde sunt puse la dispozitie softuri si aplicatii produse in cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice „David Ogilvy”, dar si utilitati realizate de alti producatori.
Sistemul electronic mai cuprinde si o zona privata care este organizata pe forme si ani de studiu. Aici sunt prezentate cadrul general si structura cursurilor. De asemenea, exista si posibilitatea descarcarii informatiei de pe pagina facultatii pe calculatorul personal (download). Aceasta zona este reprezentata de Campusul electronic.

Intalnire cu profesorii pe Internet

Campusul electronic al Facultatii de Relatii Publice si Comunicare „David Ogilvy” este un spatiu destinat instruirii, evaluarii si autoevaluarii, contactului cu profesorii, feed-back-ului rapid. Accesul in campus se face pe baza de user-name si parola, individuale, valide doar in situatia in care studentul respecta regulamentul de functionare al Centrului de Invatamant la Distanta si conditiile prescrise in contractul de scolarizare. Campusul electronic ofera facilitati la nivelul standardelor internationale de invatamant:
· Forum-Tutoriat – forma de feed-back care da posibilitatea studentilor de a pune intrebari profesorilor si tutorilor, realizand astfel o comunicare eficienta pe verticala. Forumul-Tutoriat cuprinde liste de mesaje pentru fiecare disciplina in parte. El poate fi utilizat 24 de ore din 24, raspunsurile la intrebari fiind date cel putin o data pe saptamana.
· Chat-Tutoriat – modalitate de a schimba mesaje intre tutori si studenti conform planificarii tutoriatului. Un avantaj major al acestei facilitati, ca forma de coordonare si evaluare, este crearea de grupuri de lucru in care sa se poarte discutii despre probleme specifice cursului. Astfel, tutorul poate coordona, in timp real, procesul elaborarii si finalizarii unor referate (trimise ulterior de catre studenti prin e-mail) si pentru a oferi alte sugestii in scopul asimilarii cunostintelor.
De asemenea, Campusul electronic este prevazut cu o zona de training in care studentii pot gasi exercitii de autotinstruire si autoevaluare (aflate, de altfel, si pe
CD-uri). Dupa parcurgerea primei jumatati de curs, studentul sustine un test de evaluare care nu influenteaza nota de la examen, dar il ajuta in procesul de invatare si contribuie la cresterea performantei finale prin activitatea de tutoriat. Performanta testului se salveaza direct in serverul facultatii si este analizata de tutor, in vederea coordonarii activitatii ulterioare. Raspunsul referitor la test se da fie prin Forum-Tutoriat, fie pe adresa de e-mail declarata de student. Studentul trebuie sa-si declare identitatea, indiferent de user-name-ul ales, la cererea tutorului, pentru ca acesta sa-i poata evalua performanta si pentru a-l coordona pe mai departe.

Notele nu se mai dau de profesori, ci de calculator

In cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice „David Ogilvy” exista o experienta de aproape doi ani in proiectarea, realizarea si implementarea testelor destinate utilizarii in modalitati asistate de calculator pentru autoinstruire, autoevaluare si evaluare.
Pana in prezent au fost create peste 200 de teste ce contin aproximativ 2.700 de itemi pentru 27 de discipline. Testele, impreuna cu resursele software aferente (itemi, contexte, argumentari, elemente de manual si dictionar, imagini, sunete etc.), formeaza o banca de teste a facultatii, care ocupa, in prezent, un spatiu de aproximativ 380 MB. Multe dintre aceste teste au fost distribuite pe suport CD pentru studentii inscrisi in sistemul de invatamant la distanta, dar exista pe Internet la dispozitia oricarui student care are acces la site-ul facultatii. Pe baza unei autentificari, testele pot fi rulate si online.
In ultimele trei semestre s-au facut evaluari asistate de calculator (doar cu studentii de la invatamantul de zi) in laboratorul de informatica al facultatii pentru sapte discipline. Pentru aceste evaluari s-a utilizat programul Test Expert Manager. Pachetul de programe Test Expert reprezinta un instrument util profesorilor in proiectarea si urmarirea instruirii prin intermediul testelor docimologice, dar si studentilor pentru instruire si autoevaluare. Ele pot fi utilizate eficient si in autoinstruire, prin autotestare. Aceasta valenta a testelor devine evidenta mai ales in conditiile practicarii unui invatamant la distanta in modalitati asistate de calculator. Autorul acestui sistem modern de invatamant, Mihai Gavota, a realizat, impreuna cu alti specialisti preocupati de studiul testarii asistate de calculator, un model original care acopera aproape in totalitate intreaga problematica de formulare si aplicare a testelor prin intermediul calculatorului. Programul permite, mai ales atunci cand este utilizat in autoinstruire, o informare operativa, argumentari, acces direct la secvente de manual si dictionar, texte si chiar sunete, imagini, filme, si animatii ca elemente multimedia.

Cursuri

CEDRU organizeaza urmatoarele cursuri:

Managementul calitatii
Durata: 09.09.- 13.12.2002
Continut:
· standardele ISO 9000 din 2000 (3 zile);
· proiectarea sistemului de management al calitatii (3 zile)
· conexiuni ale managementului calitatii (2 zile)
· implementarea sistemului de management al calitatii si auditul calitatii (3 zile + 1 zi examen)
· practica in Austria (6 zile)
Pret: program standard 300 USD, program complet 550 USD.

Marketing
Durata: 18.09.- 13.12.2002
Continut
· marketing – bazele generale ale marketingului (3 zile)
· marketing si comunicare, relatii publice (3 zile)
· marketing pentru export (3 zile)
· tehnica operatiunilor de comert exterior (2 zile)
· marketing electronic (3 zile + 1 zi examen)
· practica in Austria (6 zile)
Pret: program standard 450 USD, program complet 700 USD.

Top management
Durata: 23.10 – 13.12.2002
Continut:
· organizare, managementul calitatii, strategie si planificare (5 zile)
· marketing (5 zile)    
· personal – conducere si motivare
(3 zile)    
· management financiar, controlling, piete de capital (5 zile + 1 zi examen)
· practica in Austria (6 zile)
Pret: program standard 450 USD, program complet 700 USD.
Informatii suplimentare:
tel./fax:    340.45.53; 340.45.56; 340.31.27; 340.01.91; r
e-mail: sc.cedru@xnet.ro.r
r
Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu organizeaza, periodic, un Curs intensiv pentru operatorii pe pietele futures si options.r
Cursul se desfasoara sub forma dezbaterilor si a discutiilor libere pe marginea suportului de curs „Totul despre futures si optiuni” – lucrare editata de BMFMS (disponibila la secretariatul BMFMS si prin posta) si se incheie cu examen. Persoanele care promoveaza examenul primesc un atestat de broker.r
Durata: trei zile.r
Continut: r
• contracte futures (definitii, elemente, mecanism) ;r
• hedging, speculatie, arbitraj;r
• optiuni (definitii, clasificari, evaluare, strategii); r
• analiza tehnica; r
• tranzactionare electronica (practica); r
• cadrul normativ; r
• evaluarea riscului; r
• aplicatii (practica);r
Pret: 70 USD (inclusiv TVA).r
Informatii suplimentare: r
Tel.: 0269/211.798; 211.799.r
E-mail futures@bmfms.ro