Mai multe culturi de canabis au fost descoperite de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi de procurorii DIICOT, în urma unor operaţiuni desfăşurate pe raza localităţii Blajova şi la limita dintre judeţele Timiş şi Caraş-Severin.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, Cristian Loredan Altstadter, cetăţean german de origine română, împreună cu doi români, Ioan Bogdan Ilinca şi Adrian Constantin Bîrnaz, au derulat activităţi ample pe linia traficului cu droguri, concretizate în dezvoltarea şi întreţinerea, la limita dintre judeţele Timiş şi Caraş-Severin, a mai multor culturi de cannabis, amplasate pe patru parcele diferite.
Pentru disimularea culturilor, inculpaţii au ales o zonă izolată, fără drumuri de acces auto în proximitate, scop în care s-au folosit şi au adaptat condiţiile geografice din zonă, conform propriilor necesităţi. Astfel, ei au ales o zonă cu vegetaţie deasă, în mijlocul căreia au defrişat o porţiune de aproximativ 2.300 mp, pe care au amenajat canale de irigaţii, folosindu-se de un pârâu din apropiere, de unde apa era canalizată cu ajutorul unor pompe.
Inculpaţii făceau deplasări periodice în zonă pentru diferite activităţi de întreţinere a culturii şi de stimulare a creşterii plantelor cu ajutorul unor îngrăşăminte.
După ce plantele ajungeau la maturitate, inculpaţii culegeau inflorescenţele cu conţinutul cel mai bogat în THC, pe care le transportau la un imobil situat pe raza localităţii Blajova, unde amenajaseră un veritabil laborator de uscare a cannabisului. În fiecare cameră a imobilului erau amplasate folii, pe straturi succesive, astfel încât să permită uscarea rapidă a unor cantităţi mari de cannabis.
După finalizarea acestui proces, drogurile erau ambalate şi comercializate, doar en-gros, în cantităţi de cel puţin un kg, către diferiţi dealeri din ţară, însă există indicii că o parte a drogurilor erau scoase şi din ţară, cu destinaţia Germania, unde liderul grupării îşi are domiciliul.
Cantitatea rezultată de pe plantaţia astfel depistată se ridică la 2,5 tone.
Membrii grupării comercializau drogurile cu preţul de 4.000 euro/kg (aspect constatat şi cu ocazia flagrantului organizat de procurori). Valoarea estimată a cantităţii de droguri care ar fi fost destinată comercializării, după finalizarea procesului de preparare, este de circa 1.300.000 euro "la prima mână". În condiţiile în care, o astfel de cantitate trece însă prin mai multe rânduri de dealeri intermediari, la consumatorul final preţul ajunge la 10 euro/50 lei per gram, ca urmare valoarea de piaţă a cantităţii depistate este estimată la aproximativ 4 milioane euro, precizează DIICOT. (Sursa: Agerpres)