Demersul survine în vremuri critice pentru companiile canadiene din domeniul tehnologiei, care încearcă să atragă persoane cu înaltă calificare, care altfel ajung în Silicon Valley, un mare angajator de forţă de muncă străină.
”Într-o lume în care oamenii se interiorizează din ce mai mult, unde populismul este în creştere, unde există multă islamofobie, multă xenofobie, un mare sentiment antiimigraţionist, Canada se poziţionează într-un mod unic”, a declarat ministrul canadian pentru inovaţie, Navdeep Bains, la lansarea programului.
Bains şi alţi oficiali guvernamentali, prezenţi la lansare, au avut grijă să nu menţioneze numele preşedintelui american Donald Trump, concentrându-se în schimb pe promovarea aspectelor pozitive ale noului program, ce are drept scop să ajute companiile naţionale care afişează o creştere de cel puţin 10 %.
Dar reprezentanţii din tehnologie au fost mai puţin circumspecţi. Fondatorul companiei din domeniul inteligenţei artificiale Zoom.ai, Roy Pereira a afirmat că politicile lui Trump au stârnit un asemenea interes pentru Canada din partea lucrătorilor care trăiesc în prezent în SUA cum nu a mai văzut în cei 20 de ani ai săi de carieră.
Din totalul de 150 de cereri pe care le-a primit pentru trei oferte de muncă recente, 50 au provenit din partea unor solicitanţi din SUA, a afirmat Pereira, precizând că majoritatea din cei 10 candidaţi pe care el i-a intervievat ulterior au menţionat climatul politic din SUA drept factor în decizia lor de a se orienta spre Canada. ”Ei sunt preocupaţi în legătură cu unele demersuri ale actualei Administraţii americane”, a spus Pereira.
Reuters aminteşte că Administraţia Trump a încercat să interzică intrarea în SUA a persoanelor din mai multe ţări cu populaţie majoritar musulmană, decizia fiind blocată de către tribunale americane, şi a extins aria celor care ar putea fi vizaţi de încălcarea prevederilor privind imigraţia.AGERPRES