Canada intenționează să instituie sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care vor încerca să destabilizeze Republica Moldova, a anunțat joi șeful diplomației canadiene, Melanie Joly, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut în timp ce în Republica Moldova se desfășoară Summitul Comunității Politice Europene. La întâlnire participă aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, inclusiv liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski.

În timpul evenimentului, NATO monitorizează spațiul aerian de deasupra Moldovei. Summitul are loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de capitala Chișinău.

Rusia încalcă spațiul aerian al Moldovei

În aprilie, ministrul Apărării din Republica Moldova Anatolie Nosatîi atrăgea atenția că țara sa este „supusă riscurilor militare”, dând drept exemplu încălcarea spațiului aerian de către rachetele rusești.

,,Republica Moldova este supusă, la fel, riscurilor militare, drept exemplu pentru comunitatea internațională servește încălcarea spațiului nostru aerian de către rachetele rusești.

Sigur că, noi analizăm și monitorizăm îndeaproape situația de securitate în regiunea transnistreană, în zona de securitate, precum și în proximitatea geografică a Republicii Moldova. Afirmăm că situația rămâne calmă, dar volatilă cu unele elemente de imprevizibilitate”, a afirmat acesta.

Anatolie Nosatîi a adăugat că ,,în țara mea se desfășoară acțiuni subversive din arsenalul unui război hibrid. Această situație ambiguă pune, de asemenea, o presiune enormă asupra sectorului securității de apărare națională.

Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova rămâne dedicat în vederea asigurării siguranței și securității populației, precum și consolidării rezilienței naționale”.

Războiul hibrid al Moscovei

Și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a luat atitudine față de acțiunile Rusiei. „Încercările de destabilizare pun presiune pe instituţiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face faţă acestor presiuni. Cetăţenii şi-au ales această guvernare şi doar cetăţenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor.

Nu este treaba Federaţiei Ruse şi nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, declara acum o lună că Federaţia Rusă, prin oligarhii care îi servesc interesele în Republica Moldova, se implică în treburile interne ale republicii prin tentativele de a atrage primarii de partea sa.

RISE Moldova a publicat recent o investigaţie potrivit căreia Rusia a elaborat încă în 2021 un plan de a atrage Republica Moldova în sfera sa de influenţă până în 2030.

După declanşarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, Rusia şi-a intensificat acţiunile de „război hibrid” în Republica Moldova, mai ales după ce a devenit clar că nu va putea să ocupe Odesa pentru a face joncţiune cu trupele ruse dislocate în Transnistria, comentează presa de la Chişinău.

Cancelariile europene, precum şi SUA şi-au exprimat sprijinul pentru Republica Moldova şi i-au oferit ajutor concret pentru a contracara ameninţările.