Al treilea serial al rubricii noastre (dupa Emiratele Arabe Unite si Spania) prezinta ofertele de munca pentru Canada. Pe aceasta filiera lucreaza firma privata Job Service din Sibiu. Job Service se afla intr-un parteneriat cu o societate similara din Brasov, care se ocupa tot cu procurarea fortei de munca romanesti, dornice sa lucreze in strainatate.
Florin Miron, cel care se ocupa cu recrutarea personalului pentru Canada, ne-a declarat: „Spre deosebire de alte agentii care iau, in prealabil, comision, iar apoi nu rezolva doleanta solicitantului, noi nu percepem comision inainte. Singurele cheltuieli care trebuie achitate sunt cele legate de vizita medicala, care se face oricum – fiind absolut necesara”.
Domeniul de angajare: constructii de masini
Oferta firmei Job Service poate prezenta un mare interes, deoarece se adreseaza unei categorii relativ largi de muncitori. „Ne intereseaza, declara Florin Miron, specialistii in constructii de masini, care sa aiba experienta practica in diferite tipuri de operatii de prelucrare”. Masinile pe care se solicita experienta sunt: strunguri, masini de gaurit si frezat, masini pe care se executa operatii de transport sau operatii de finisare a suprafetelor fine. Dar si centrele de prelucrare cu comanda numerica.
Firma din Sibiu nu are preferinta pentru personal cu pregatire medie sau superioara. Cerinta generala este doar ca executantul sa aiba o experienta practica cat mai indelungata.
Alte conditii sunt legate, evident, de cunostintele minime de limba engleza, completate cu aptitudini de comunicare si abilitatea de a citi proiecte.
Un salariu de 8 dolari
pe ora
Partenerii canadieni au anuntat ca ofera un salariu de 8 USD pe ora. Asta in conditiile in care retribuirea minima orara in Canada oscileaza in jurul cifrei de 7 dolari canadieni dupa cum ne declara Eugen Florescu, un roman emigrat in Canada. Acelasi roman ne-a spus ca este mai profitabil sa poti pleca intai gasindu-ti un job, decat sa te arunci cu capul inainte, fara un punct de sprijin profesional.
Important de precizat este si ca toate cheltuielile legate de procesarea dosarului sau obtinerea vizei cad in sarcina partenerului din Canada al firmei sibiene. De asemenea, transportul aerian, destul de costisitor (450-500 USD sau mai mult, in functie de liniile aeriene cu care calatoresti, pentru un bilet dus-intors) raman sa fie suporate din bugetul partenerului canadian al Job Service.
Vizita medicala, dupa cum am aflat de la unul dintre cei care sunt pe cale sa se angajeze pentru lucru in Canada, se executa la o policlinica particulara din Sibiu, care isi face astfel rost si de ceva clientela.
In mod natural, fiecare angajat, odata ajuns in Canada, va trebui sa suporte cheltuielile legate de cazare si masa, care vor fi acoperite din salariu.
Un salariu lunar va fi, in medie, de 1.600 dolari americani.
Suma insa poate varia, in functie de pregatire, de la 1.200 la 1.700 USD sau chiar mai mult. Preliminariile angajarii cuprind mai multe etape. Printre acestea, se include un interviu – in limba romana – cu un reprezentant al firmei canadiene.
O solutie convenabila
si pentru emigrare
Prima preselectie a si fost facuta, la sfarsitul lunii aprilie.
A doua faza a selectiei este in curs de desfasurare (in cursul lunii mai, cu rezultatele, probabil, la inceputul lunii iunie), pentru aceasta fiind selectate, deocamdata, circa zece persoane, care au trecut de preselectie. Prudenta cu care firma isi selecteaza angajatii este justificabila prin cheltuielile pe care le suporta partenerul canadian – cateva sute de dolari pentru fiecare recrutat. Motiv pentru care nu-si poate ingadui prea multe „rebuturi”.
Un roman care a ajuns sa lucreze in Canada – e drept, ca programator – ne-a declarat ca salariul sau este de aproximativ 2.800 de dolari, din care poate trai decent. Salariile de acolo sunt mult mai mari decat cele din Romania, doar ca, surpriza, preturile din Romania sunt de trei ori mai mari decat cele din Canada, pentru aceleasi produse sau altele similare.
Pentru casa, in care locuieste impreuna cu familia sa, adica sotia si doi copii minori, interlocutorul nostru plateste cam 600 de dolari canadieni (1 dolar american echivaleaza cu 1,52 dolari canadieni), deci cam 400 de dolari americani. Este vorba nu de o garsoniera sau un apartament, ci de o casa din materiale moderne (inlocuitori ai materialelor traditionale). Cu mancarea se descurca acceptabil, cheltuind aproximativ 300 de dolari canadieni – adica 200 de dolari americani.
Contractele pe care le incheie Job Service sunt valabile pentru sase luni, dar pot fi incheiate, de la inceput, chiar si pe 12 luni. De asemenea, daca angajatorul este multumit, muncitorul roman poate sa renegocieze contractul la incheierea perioadei de sase luni. Se poate obtine chiar si un contract permanent, pe durata nedeterminata.
La o adica, un contract permanent poate asigura si viza de emigrare definitiva, ceea ce poate fi o solutie pentru emigrarea cu „plasa de salvare” – adica una in care sa nu risti ca, odata ajuns acolo, sa nu reusesti sa-ti gasesti un loc de munca.
Firma sibiana a recrutat si alte tipuri de specialisti, de la desenatori tehnici la ingineri -, cu conditia sa fie capabili. Inginerii pot obtine un venit mediu de peste 40.000 de dolari canadieni pe an (adica 26.000 USD ).
Regula de aur, care i se impune fiecarui roman, atunci cand ajunge la munca in Canada, este: „Uiti tot ce-ai invatat in Romania”. Bineinteles, asertiunea se refera la prejudecati si la o anume educatie deficitara – in masura in care ea exista. Nu la aptitudinile strict profesionale, ci la obiceiurile paguboase, cum ar fi cea de a pierde timpul de pomana.
Cat priveste filiera propriu-zisa a pregatirii pentru examen si cum decurge acesta, am aflat de la un participant la trial ca prima conditie tine de limba engleza. Sfatul nostru: procurati-va un dictionar de termeni tehnici din domeniu – in engleza, el va fi util si la citirea proiectelor.
Interviul in engleza poate avea loc si la telefon
Faza de selectie care are loc la Sibiu exprima cerinta de a se descurca in citirea unui desen tehnic, adica lucruri obisnuite: cote, alezaje, salturi de dimensiuni, rugozitati, indicatii de prelucrare etc. Cat despre partenrul canadian, am reusit sa culegem niste informatii si despre el: este una dintre agentiile cunoscute de recrutare din Canada. Ea lucreaza pe mai multe sectiuni: engineering, tehnologia informatiei, administrativ, industrial etc.
Cartierul general al agentiei canadiene se gaseste in Windsor, statul Ontario. Un alt fapt demn de mentionat este si acela ca selectia pentru muncitorii respectivi este foarte riguroasa, chiar exigenta. Se cere o foarte buna cunoastere a utilajelor, ca dupa manual, a sistemelor hidraulice etc.
In urma selectiei, nu foarte multi reusesc sa se incadreze in baremurile cerute, ceea ce intareste convingerea ca recrutarea, mai ales pentru strainatate, nu se face la inghesuiala.    

Conditiile minime pentru obtinerea unui contract de munca in Canada (prin Job Service),
in constructii de masini
l experienta practica in operatii de indreptare, strunguri, masini de gaurit si frezat, operatii de transport, operatii de finisare a suprafetelor fine, centre de prelucrare cu comanda numerica
l cunostinte minime de limba engleza
l abilitatea de a citi proiecte
l stare de sanatate buna, care poate fi dovedita in urma examenului medical
l aptitudini de comunicare
Conditiile prezentate mai sus sunt necesare, dar nu si suficiente.

Nota redactiei
Orice sugestie, informatie, observatie sau intrebare privitoare la recrutarea de forta de munca in strainatate este asteptata cu viu interes la redactie, de catre semnatarul articolului. Telefon de contact: 2030909.
Pentru prezentarea ofertelor (in caz ca sunt serioase) de locuri de munca peste granita, se poate folosi si faxul: 2030902. Potrivit optiunii sale, revista Capital va prezenta, in mod regulat, una sau doua oferte de munca in strainatate, in fiecare luna.r
r
r
Mihail Galatanu