Avertismentele, care vor fi în limbile engleză și franceză, vor include mesaje precum „Țigările provoacă cancer” și „Otravă în fiecare fum”. Noile reglementări au intrat în vigoare marți, relatează BBC. Începând de anul viitor, canadienii vor începe să vadă noile etichete de avertizare.
Producătorii vor trebui să se asigure că avertismentele se regăsesc pe toate țigările king-size vândute până în iulie 2024, iar până în aprilie 2025, toate țigările de mărime normală și țigările mici cu filtru de hârtie și tuburi trebuie să includă avertismentele.
Un nou set de mesaje vine în 2026
Frazele vor apărea în funcție de filtru, inclusiv avertismente privind pericolul pentru copii, deteriorarea organelor și provocarea impotenței și a leucemiei.
Health Canada a declarat, în luna mai, că noile reglementări „vor face practic imposibilă evitarea avertismentelor de sănătate” pe produsele din tutun. Un al doilea set de șase mesaje este așteptat să fie tipărit pe țigări în 2026.
Măsura face parte din efortul Canadei de a reduce consumul de tutun la mai puțin de 5% până în 2035 și urmează unei perioade de consultare publică de 75 de zile care a fost lansată anul trecut.
La noi, se scumpesc țigările
În altă ordine de idei, în România, anul acesta, acciza la mia de țigarete va fi de aproape 626 lei, urmând să crească din nou, etapizat, la aproape 673 lei în 2024, la 688 lei în 2025 și aproape 719 lei din anul 2026, potrivit noilor măsuri fiscale.
Acest lucru înseamnă noi scumpiri ale produselor din tutun, chiar dacă sunt cele mai scumpe din regiune. Scumpirea va fi de cel puțin 1–1,5 lei pe pachet, fără a pune la socoteală costurile cu materia primă și cele de producție, care, la rândul lor, se vor mări ca urmare a creșterii accizelor la carburanți și a creșterii prețurilor la energie, au declarat surse apropiate discuțiilor pentru Adevărul. De asemenea, nu putem uita de costurile cu forța de muncă, mai ales că guvernanții intenționează să majoreze salariul minim la 3.300 de lei din toamnă.
În medie, un pachet de țigări comercializat în România costă 22 de lei, în timp ce în Ucraina același pachet se vinde cu 12 lei, în Moldova cu 11 lei, în Bulgaria cu 14 lei.
Recent, toate cele patru companii din industria tutunului care activează în România au informat că în august 2022, Guvernul României a adoptat un Calendar de acciză care acoperă perioada 2022-2026 și care prevede creșteri sustenabile anuale asupra tuturor categoriilor de produse cu nicotină.