Slăbirea dolarului canadian față de dolarul american a provocat o falsă speranță că acest lucru ar face exporturile canadiene de produse fabricate mai atractive pentru cumparatori din SUA și din alte părți și că economia ar putea ieşi din necazuri. Dar nu este deloc aşa.
Pentru că amenințarea privind sectorul de producție al Canadei provine din Mexic.
"Cred că Mexicul este doar un loc mai ieftin pentru producţie și dacă aveți suficient capital și deprinderi inginereşti pentru a produce aproape tot ceea ce poate produce în Canada, ei bine în Mexic se produce mult mai ieftin" a declarat pentru Bloomberg Steven Englander, şeful direcţiei Strategie Valutară a G-10, din cadrul Citibank.
Iar slăbirea multi-anuală a dolarului canadian față de dolarul american nu ajută. În ultimii trei ani, moneda Canadei a pierdut 25% față de dolarul american, iar moneda mexicană, peso, 21%. Pe parcursul ultimelor 12 luni, dolarul canadian a scăzut cu 16% față de dolar, dar, practic, a rămas pe loc în ce priveşte peso.
Deci devalorizarea dolarului canadian sună ca o veche soluție a unei Bănci Centrale. Dar nu a impulsionat exporturile de bunuri fabricate:
Valoarea exporturile non-petroliere din Canada în SUA, exprimată în dolari americani a ajuns la 32 de miliarde, în luna de vârf din 2008, s-a prăbușit în timpul crizei financiare și s-a recuperat apoi, dar până în 2012 s-a estompat la 30 miliarde de dolari pe lună, iar de atunci a pierdut teren și rămâne sub nivelul unde fusese înainte de criza financiară.
Dar exporturile din Mexic către SUA a crescut de la 20 miliarde de dolari în 2008, după o prăbuşire în timpul crizei financiare, la 30 de miliarde de dolari. Şi a depăşit recent rata exporturilor Canadei către SUA.