Forţele Aeriene Regale Canadiene îşi încep, joi, misiunea de poliţie aeriană în România, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Canada începe de joi misiunile de poliție aeriană în România

Detaşamentul canadian, format din aproximativ 180 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de poliţie aeriană întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR, iar alte două aeronave CF-188 Hornet vor participa, în aceeaşi perioadă, la exerciţiile organizate cu aliaţii NATO.

Aceasta este cea de-a şasea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019, 2020 şi 2021. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Germania preia de la Franța misiunea de patrulare a regiunii baltice

Pe de altă parte, forţele aeriene germane au preluat marţi de la Franţa misiunea NATO de patrulare aerienă deasupra regiunii baltice şi vor răspunde de securitatea spaţiului aerian de deasupra Estoniei, Letoniei şi Lituaniei în următoarele nouă luni de zile.

Cinci avioane germane Eurofighter Typhoon au fost desfăşurate la baza aeriană Amari din apropierea coastei estoniene la sfârşitul lunii trecute, înainte de ceremonia oficială de predare de marţi.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a făcut ca misiunea NATO să fie „chiar mai importantă”, întrucât a arătat că Estonia se poate baza pe sprijinul aliaţilor săi, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

Cele trei republici baltice nu au propriile forţe aeriene. NATO utilizează bazele de la Amari şi Siauliai, în Lituania, pentru a asigura misiunea de patrulare a spaţiului aerian de deasupra regiunii baltice.

Aliaţii din cadrul NATO staţionează avioanele, alături de personalul de sprijin, la aceste baze, prin rotaţie. Germania a participat la misiune din 2005, desfăşurându-şi avioanele de 12 ore de atunci.