Canada ar trebui să ia oficial această decizie la cererea Germaniei. Motivul formal pentru ridicarea sancțiunilor ar trebui să fie argumentul care oferă Rusiei o oportunitate tehnică de a restabili volumul de pompare a gazelor în UE.
Kievul spune că decizia este nerezonabilă și periculoasă
Guvernul ucrainean este deja conștient de intențiile Canadei de a fi de acord cu o astfel de ridicare parțială a sancțiunilor din partea Rusiei și consideră această decizie „nerezonabilă și periculoasă pentru regimul de sancțiuni”, a mai confirmat sursa EuroPravda de la Ministerul Energiei.
Chiar și mai devreme, Ucraina a făcut apel la guvernul canadian cu o explicație că Federația Rusă are deja suficientă capacitate tehnică de pompare. „Pravda europeană” a văzut scrisoarea semnată de ministrul energiei al Ucrainei, Herman Halushchenko, adresată ministrului resurselor naturale al Canadei, Jonathan Wilkinson, trimisă pe 22 iunie, imediat după campania de șantaj a Rusiei.
În acest document, Kievul a informat guvernul canadian, printr-o descriere de două pagini, că Federația Rusă are posibilitatea tehnică de a restabili imediat și gratuit aprovizionarea, deoarece a contractat și plătit capacități de tranzit în Ucraina, pe care Rusia nu le are în prezent utilizate. Moscova cere ridicarea sancțiunilor pentru a crea un precedent.
Germania a cerut Canadei ridicarea sancțiunilor
„Considerăm că este extrem de important să acționăm împreună pentru a menține capacitatea de a se opune comportamentului monopolist și șantajului Gazprom”, a îndemnat ministrul ucrainean atunci.
După cum s-a raportat anterior, la mijlocul lunii iunie, compania de stat rusă de gaze „Gazprom” și-a redus livrarea de gaze prin conducta North Stream 1 cu 40%. Potrivit rușilor, a fost nevoie de o astfel de decizie din cauza unor „lucrărilor de reparații intempestive ale Siemens”.
Mai târziu, Federația Rusă a declarat că problemele legate de repararea turbinelor pentru Nord Stream din Canada ar putea duce la oprirea completă a proiectului și un „dezastru pentru Germania”.
Drept urmare, în iulie, Germania a cerut oficial Canadei să aprobe ridicarea sancțiunilor și să deblocheze turbina care ar fi oprit pomparea firului Nord Stream.