Contracţia de 0,3% a ratei şomajului faţă de octombrie este o surpriză, deoarece analiştii se aşteptau ca rata şomajului să rămână neschimbată, estimând totuşi că se vor crea aproximativ 16.000 locuri de muncă.
Scăderea şomajului se explică în primul rând prin faptul că “numărul tinerilor pe piaţa muncii a scăzut considerabil”, a indicat într-un comunicat Institutul de Statistică din Canada. De fapt, numărul canadienilor în căutarea unui loc de muncă a scăzut la aproximativ 43.000.
În plus, toate locurile de muncă nou create erau pe perioadă temporară, în vreme ce 11.500 de locuri de muncă full-time au fost reduse. Locurile de muncă au crescut mai ales în sectorul public, cu precădere în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale, comerţul en detail şi en gros, precum şi în domeniul hotelier şi al serviciilor de restaurare.
În schimb, a scăzut numărul locurilor de muncă în sectorul industriei, precum şi în cel al finanţelor, al asigurărilor şi în domeniul imobiliar.
Canada se numără printre puţinele ţări dezvoltate care au recuperat toate locurile de muncă pierdute odată cu recesiunea, chiar dacă recuperarea economică a încetinit în ultimele luni, după creşterea puternică de la începutul anului.
Din noiembrie 2009, economia canadiană a creat 318.000 de locuri de muncă, înregistrând o creştere a acestora de 1,9%, însă creşterea locurilor de muncă temporare a fost mult mai rapidă (4%) decât cea pentru locurile de muncă full-time (1,4%).
Ontario, cea mai populată din cele zece provincii ale ţării, şi una dintre cele mai afectate de criză, este singura care a afişat o creştere apreciabilă a locurilor de muncă în noiembrie. Quebec şi Manitoba au pierdut şi ele multe locuri de muncă.
Sursa: Agerpres