Scăderea dramatică a rezervelor de marijuana a fost vizibilă imediat după ce magazinele canadiene specializate au început să vândă canabis, la 17 octombrie, scrie g4media.ro.

Una dintre temeri este aceea că lipsa de produse legale va determina consumatorii să caute din nou canabis pe piața neagră. După intrarea în vigoare a C-45, numită și Cannabis Act, Canada a devenit prima ţară din Grupul celor şapte state puternic industrializate (care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Japonia) unde consumul de canabis este permis. Cannabis Act controlează și reglementează modul în care marijuana poate fi crescută, distribuită și vândută în Canada, unde veniturile anuale din această industrie sunt estimate la 8-9 miliarde de dolari.

BBC, care a relatat despre scăderea stocurilor de marijuana în Canada, afirmă că problemele au fost vizibile încă din prima zi când drogul a devenit legal, la 17 octombrie, când sute de oameni au luat magazinele cu asalt ca sa cumpere canabis. Magazinele specializate, care se confruntă constant cu epuizarea rapidă a mărfii, fac eforturi mari pentru a completa stocul din depozitele guvernelor provinciale (care distribuie canabisul), iar mulți dintre patroni au declarat că iau în considerate reducerea orelor de funcționare ale magazinelor.

Jurnaliștii citează cazul unui patron din provincia Newfoundland și Labrador, Thomas Clarke, care a afirmat că a vândut toată marfa în prima zi și că nu a primit rezerve de canabis timp de o săptămână. Omul de afaceri susține că, deși acum poate comanda marijuana, furnizorul provincial nu îi oferă produsele pe care le dorește, impunându-i cantitățile și tipul de canabis pe care i le trimite.

Situația este similară în celelalte provincii canadiene. În Quebec, magazinele Société québécoise du cannabis, deținute de către guvernul provincial, sunt deschise în prezent doar de joi până duminică, din cauza lipsei de produse. O purtătoare de cuvânt, Lina Bouchard, a afirmat: „Credem că furnizorii noștri vor putea să răspundă cu ușurință cererii primăvara viitoare, dar până atunci am putea avea încă lipsuri.”

Mai multe detalii pe g4media.ro.