Coruperea unor funcţionari în străinătate de către companii canadiene, până în prezent tolerată în anumite situaţii de autorităţile din Canada, va fi de acum înainte interzisă complet, a anunţat luni Ministerul de Externe canadian, informează AFP.
Concret, guvernul canadian va elimina 'excepţia privind plăţile de facilitare în legea privind corupţia agenţilor publici străini', lege adoptată în urmă cu aproape 20 de ani.
'Plăţile de facilitare sunt plăţi oferite unor funcţionari străini pentru a accelara sau pentru a facilita operaţiuni curente, cum ar fi eliberarea de permise', a amintit Ministerul de Externe canadian, precizând că 'până în prezent, aceste plăţi nu erau incluse în infracţiunea de corupţie'.
Legea votată în anul 1998 prevede pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru oricine corupe un funcţionar străin. Actul normativ a fost înăsprit în anul 2013, oferind justiţiei canadiene posibilitatea de a-i urmări penal pe cetăţenii canadieni vinovaţi de comiterea unor fapte de corupţie în străinătate.
Companiile canadiene 'care desfăşoară activităţi în străinătate' trebuie să se conformeze legislaţiei canadiene, dar şi 'legilor din ţările unde desfăşoară afaceri', a mai precizat Ministerul de Externe canadian într-un comunicat.
În revizuirea actului normativ efectuată în 2013 a fost prevăzută o excepţie până la data de 31 octombrie 2017 pentru mita oferită de un canadian oricărui 'agent public străin pentru a executa sau accelera execuţia unei sarcini ce face parte din atribuţiile oficiale' ale acestuia din urmă.
AGERPRES