Oficialii canadieni au lansat deja vestea ca i urmatorii ani oportunitatile de lucru vor creste apreciabil. „Vinovata” de situatie se face recenta globalizare a schimbului de bunuri si servicii i care a fost cuprinsa si aceasta parte a continentului american. Pina vom cadea si noi i „plasa” intereselor marilor state va mai fi nevoie de ceva timp pentru a creste i indicatori economici. Deocamdata, prin ochiurile ei scapa tot mai multi romini care se duc sa lucreze i companiile canadiene. Cunostintele dobindite i institutiile noastre de ivatamint se pare ca se bucura de mare apreciere pe continentul nord-american, chiar daca i primele luni unii se descurca mai greu.
Luize Avrigeanu a ajuns i Canada i 1995 ca imigrant legal. in acea perioada tara se confrunta cu recesiunea economica, asa icit dreptul de lucru dobindit chiar din prima zi nu a ajutat-o prea mult. „La iceput am facut tot felul de joburi i comitete comunitare – ne relateaza Luize Avrigeanu. De-abia i 1997 am reusit sa intru i domeniul meu, aviatia, pentru ca sunt inginer de aeronave. Acum lucrurile merg mai bine, deoarece economia este i continua dezvoltare, iar rominii si-au cistigat renumele i mai toate domeniile.”
in principiu, pentru a putea lucra i Canada exista mai multe porti de intrare:
Turismul. O excursie i Canada se poate… prelungi cu o activitate desfasurata la negru. Ofertele sunt i sfera serviciilor necalificate – igrijirea persoanelor i virsta, menaj etc. Este cea mai simpla si rapida solutie de obtinere a unui job, dar statutul de muncitor clandestin comporta foarte multe riscuri.
Agentiile de intermediere. Multe dintre ele nu fac altceva decit serviciul de a pune la dispozitie o serie de oferte existente la un moment dat i Canada, fara sa asigure nici o garantie contractuala. Sistemul functioneaza anevoios, iar sansele de succes sunt minime.
Sunt isa si firme care lucreaza cu avocati canadieni si se ocupa de toate demersurile pentru a emigra si lucra pe baza unui contract. Costul unor astfel de servicii urca la citeva mii de dolari.
Ambasada Canadei. Cererea de emigrare i Canada este formula la care apeleaza i ultima vreme tot mai multi romini. Criteriile de admitere a dosarului nu sunt chiar imposibil de trecut, iar costurile ceva mai rezonabile.
Oricare este calea aleasa, sansele de a gasi un loc de munca i Canada sunt acum mai mari decit cele existente pe piata fortei de munca din Rominia. Datele furnizate de guvernul canadian arata ca i urmatorii cinci ani se asteapta o crestere cu 40% a numarului de noi locuri de munca. Aproximativ 80% din acestea vor fi i sectorul serviciilor economice, i special pentru afaceri, sanatate, hoteluri si alimentatie, dar si i serviciile de personal din sectorul industrial si ale administratiei publice. Restul de 20% vor fi joburi create i sectorul de constructii si i industria manufacturiera.
Studiile efectuate arata ca piata muncii i prezent si i perspectiva urmatorilor patru ani este:
· favorabila persoanelor cu studii universitare care vor sa lucreze i: afaceri, stiinte si sanatate;
· acceptabila i sectorul comercial si al transporturilor, cu o rata buna de crestere la nivelul pozitiilor manageriale;
· acceptabila pentru absolventii cu diploma de colegii sau de ivatamint vocational ;
· acceptabila pentru absolventii institutiilor de ivatamint superior din domeniul stiintelor sociale, artelor, culturii si divertismentului;
· acceptabila pentru absolventii de liceu cu diploma, cu exceptia celor care doresc sa lucreze i vinzari, service si industria primara, unde ofertele de lucru sunt limitate;
· limitata pentru persoanele cu studii generale.
Mai itii vezi, si apoi alegi
Zonele i care se vor crea multe locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare sunt stiintele exacte si aplicate – ingineri, analisti de sistem -, business, finante si administratie, contabilitate, resurse umane, servicii profesionale pentru afaceri, stiinte sociale – avocati, profesori, cercetatori si consultanti. Reprezentantii agentiilor de ocupare a fortei de munca considera ca sanse mari vor avea i continuare persoanele care au urmat programe de masterat si de specializare postuniversitara.

Se anticipeaza ca majoritatea oportunitatilor de angajare pentru persoanele care au absolvit un colegiu se va regasi i zona transporturilor, agentiilor imobiliare, specialisti i vinzari tehnice, pompieri, ofiteri de politie, posturi tehnice i servicii de personal.
Spre deosebire de anii trecuti, se cauta tot mai putini oameni cu studii generale interesati sa lucreze i vinzari, service, itretinere, casierie etc.
Indiferent de tinta aleasa, consultantul canadian Richard Shanks de la firma de recrutare si selectie HRD spune ca „e bine sa nu intri i competitie cu specialistii existenti pe piata de acolo. De exemplu, canadienii au mai multa experienta decit rominii i domeniul vinzarilor, marketingului si resurselor umane.” Cunostintele de limba franceza si engleza cresc foarte mult sansele candidatilor romini. Pentru ca a avut ocazia sa stea de vorba cu multi romini care au optat pentru o noua cariera pe continentul american, consultantul stabilit la Bucuresti de mai multi ani, tine sa-i idrume pe toti cei care se gindesc sa plece i Canada sa faca prima icercare numai i scopuri turistice. „De-abia dupa aceea sa ia o hotarire i ce priveste viitorul lor profesional. Canada este situata la o distanta mare, ceea ce nu permite itoarcerea acasa ori de cite ori s-ar simti nevoia.” L