Canadienii nu vor mai avea acces la știri prin Google. Compania americană nu vrea să plătească

google

SURSA FOTO: Dreamstime

Compania americană Google a anunțat că va bloca accesul canadienilor la știri prin intermediul serviciilor sale - Google News, Google Search și Discover.

Legea privind știrile online, cunoscută și sub numele de proiectul de lege C-18, va intra în vigoare peste șase luni, provocând nemulțumirea giganților americani din domeniul tehnologiei, care au beneficiat de pe urma utilizării conținutului de știri de la diverse publicații fără compensații.

Noua lege va obliga platformele online să se angajeze în negocieri cu editorii pentru afișarea sau linkarea conținutului de știri al acestora.

Google va elimina toate știrile din Canada

Google și-a anunțat decizia de a elimina toate linkurile de știri din serviciile sale din Canada, care includ Google News, Google Search și Discover. În plus, serviciul News Showcase va fi întrerupt.

Spre deosebire de alte regiuni, unde Google a acceptat să compenseze editorii pentru conținutul știrilor, legea canadiană este considerată prea strictă de către companie.

Facebook a făcut un anunț asemănător

La scurt timp după ce Meta a anunțat blocarea accesului la știrile Facebook și Instagram în Canada, Google a urmat exemplul cu decizia de a elimina linkurile de știri din serviciile sale în această țară.

Această strategie de blocare a accesului la știri este folosită de ambele companii ca tactică de negociere cu guvernele locale în speranța de a obține anumite concesii.

Cu toate acestea, oficialii canadieni au arătat până acum rezistență la astfel de cereri.

”Am împărtășit în repetate rânduri faptul că, pentru a ne conforma cu proiectul de lege C-18, adoptat astăzi în Parlament, conținutul de la surse de știri, inclusiv de la editori de știri și radiodifuzori, nu va mai fi disponibil persoanelor care accesează platformele noastre în Canada”, a declarat joi Meta, compania mamă a Facebook, într-un comunicat.

Compania a declarat că, în prezent, efectuează teste extinse ale produsului pentru „a pune capăt disponibilității știrilor în Canada” ca răspuns la decizia Parlamentului. Această decizie reflectă o lege adoptată anterior în Australia, care impune platformelor digitale, precum Facebook și Google, să plătească instituțiilor media locale pentru a se conecta la conținutul lor în căutare sau în fluxuri. Ca reacție la această lege, Meta a adoptat o abordare similară cu cea pe care o face acum în Canada, blocând accesul utilizatorilor la conținutul de știri de pe Facebook sau partajarea acestuia. Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora Meta a blocat anumite pagini legate de spitale și servicii de urgență.